Britský vrchař Hugh Carthy (EF Educaton First) předvedl v poslední etapě jeden z nejlepších výkonů celé sezóny. Ve 101 kilometry dlouhé etapě unikl sám už po pár kilometrech v prvním stoupání Nufenenpass. Sám překonal také další horské průsmyky Gotthardpass a Furkapass. Celý den jel sám, zatímco za ním spolupracovala skupina soupeřů, přesto byl mnohem silnější a neustále navyšoval náskok. 

V pelotonu se závodilo o celkové pořadí. Nejaktivnější byl Jan Hirt (Astana). Českému cyklistovi rozjeli tempo týmoví kolegové ve stoupání Furkapass a Hirt následně zaútočil. Na chvíli se k němu přidal Enric Mas (Deceuninck - Quick-Step), ale Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida) je tempem stáhl zpět do skupiny. 

Nedaleko před vrcholem zaútočil Rohan Dennis (Bahrain Merida), ale vedoucího Egana Bernala (Ineos) neutrhl a dvojice dojela se ztrátou 1:02 za Carthym. Hirt dokončil ve skupině s Tiesjem Benootem (Lotto Soudal) a Patrickem Konradem (BORA - hansgrohe) a nedokázal se tak posunout v celkovém pořadí a skončil pátý. 

V bodovací soutěži opět vyhrál Peter Sagan (BORA - hansgrohe), nejlepším vrchařem se stal díky poslední etapě Hugh Carthy a nejlepsším mladým závodníkem samozřejmě teprve dvaadvacetiletý Egan Bernal. 


Vynikající Hirt 

Jan Hirt vybojoval na prestižním etapovém závodě vynikající páté místo a ukázal, že se nebojí útočit. V silné Astaně dostal příležitost a využil ji. Po náročném Giro d´Italia mu zbylo dost sil a nepochybně navýšil svou hodnotu před vyjednáváním o nové smlouvě. Mezi vrchaři patří ke světové špičce a jako horský domestik je velmi platný, přesto dokáže zajet dobrý výsledek a získat spoustu bodů. 

Chválu zaslouží přístup vedení Astany, který dává příležitost širokému počtu závodníků. V průběhu roku vítězí mnoho cyklistů kazašského a na každém etapovém závodě patří Astana k nejlepším celkům. 


Bernal si řekl o pozici lídra 

Egan Bernal byl suverénně nejlepším jezdcem letošního Švýcarska, ale stačí to na roli lídra týmu Ineos na Tour de France? Jedničkou nebude, to je jasné, Geraint Thomas je zkušenější a Tour už dokázal vyhrát. To přiznává i sám Bernal, podle svých slov má ve dvaadvaceti letech ještě dost Tour před sebou a je připraven pomáhat Thomasovi. Ale chráněným závodníkem Ineosu bude a dvojnásobné zastoupení britského celku na stupních vítězů by nebylo překvapením. 

Foto Sirotti