Batmanem mohl být Steven Seagal a George Clooney vysvětluje, proč před rolí varoval Bena Afflecka

Batmanem mohl být Steven Seagal a George Clooney vysvětluje, proč před rolí varoval Bena Afflecka | Fandíme filmu
Fanoušci aktuálně houfně diskutují o tom, zda je Robert Pattinson dobrou volbou pro budoucí ztvárnění Batmana. Tahle role nicméně vzbuzovala vášně vždycky.

Role Batmana byla vždy exponovaná. Herci může výrazně pomoci v jeho kariéře, ale také mu přinést spoustu bezesných nocí, když zrovna nepadne do oka vášnivým fanouškům. Své by o tom mohl vyprávět George Clooney, jehož zkušenost s postavou v Batmanovi a Robinovi se po letech smrskla na historky o gumových bradavkách a kostýmu, ve kterém se bez pomoci dalších lidí nedalo ani vstát, natož se složitěji hýbat.

V nedávném rozhovoru Clooney uvedl, že film pro něj byl cennou zkušeností a přiměl jej zásadně přehodnotit přístup k další kariéře. Arnold Schwarzenegger dostal za roli záporáka Mr. Freeze 25 milionů dolarů, což tenkrát bylo asi 20x víc, než dostal méně známý Clooney za hlavní roli. Spolu na scéně strávili asi den. Film dostal tvrdě naloženo, Clooney také. Na to si nestěžuje, protože film se prostě nepovedl a on v něm nijak nezářil. Těžké pro něj však bylo skousnout, že nejvíc kritiky sklidil právě on. Ne filmaři, ne přeplacený Schwarzenegger, ale on. Hrát takhle ikonickou roli je prostě dvousečné. Proto po letech radil Benu Affleckovi, aby Batmana nehrál. Ten jej neuposlechl. A i když se setkal s výrazně pozitivnějším přijetím než George, stejně několik let neslyšel o ničem jiném než o Batmanovi. Často v negativním světle.

Pokud má takhle ikonická postava u fanoušků projít, musí se zkrátka sejít vynikající film s vynikajícím představitelem hlavní role. Aktuálně jsme zvědaví, jestli nám ideální spojení nabídne chystaný The Batman s Robertem Pattinsonem v hlavní roli, nicméně vraťme se na chvíli do roku 1989. Tehdy spojení Michaela Keatona s látkou Tima Burtona dopadlo na výbornou, i když fanoušci před premiérou láteřili, jak je možné, že studio do role obsadilo komediálního herce (Adam West ze 60. let byl dávnou minulostí, na stránkách komiksů v té době frčela hodně temná podoba Netopýřího muže).

Všechno ale mohlo být jinak, kdyby filmaři podlehli zákulisním tlakům. Scenárista Sam Hamm v rozhovoru ke 30. výroční filmu prozradil, že ve studiu Warner chtělo hodně lidí do hlavní role obsadit nějakou akční hvězdu. A v té době byl na vzestupu Steven Seagal. Měl za sebou kriminálku Nico a spoustu lidí natolik ohromily jeho bojové schopnosti, že měli pocit, že by mohl dělat Batmana i ve skutečnosti.

Jenže jak správně Hamm poznamenal, to je naprosto irelevantní. Při castingu nehledáte Batmana, ale Bruce Waynea. Hledáte herce, který zvládne emotivní, charakterní scény bez kostýmu. Jestli umí nebo neumí herec kop s otočkou je naprosto putna, protože v kostýmu je stejně v naprosté většině případů kaskadér, který hercovy nedostatky v této oblasti hravě odstraní. Seagal se tak nedostal ani na casting a historie potvrdila, že to je jedině dobře, protože i když Seagal skutečně byl v mládí vynikajícím sportovcem, výjimečné herecké kvality nikdy neprokázal. Keaton se naopak stal jedním z nejoblíbenějších představitelů Batmana vůbec a dodnes je uznávanou hereckou osobností.

PS: Na závěr se můžete mrknout ještě na jeden obdobný příběh, kdy o roli Batmana usiloval Scott Adkins, další fyzicky vybavená hvězda, která na roli neměla předpoklady po herecké stránce.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest