NEUVĚŘITELNÉ! Babiš stále nechápe, proč lidé demonstrují. Odstoupit nehodlá!

Andrej Babiš (ANO)

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

23. června 2019 23:20

Premiér Andrej Babiš (ANO) stále nerozumí tomu, proti čemu lidé demonstrují. Podle něho však mají právo vyjádřit svůj názor. Naopak z řad svých příznivců cítí stále podporu a tím se chce řídit i do budoucna. Premiér to dnes řekl novinářům na okraj pietního shromáždění v Ležákách na Chrudimsku.

"Máme 30 let svobody a demokracie, lidé mají právo vyjádřit svůj názor. S paní ministryní (spravedlnosti Marií) Benešovou jsme udělali vše, abychom vyvrátili ty domněnky, splnili jsme i požadavky ohledně zákona o státním zastupitelství. Takže tomu moc nerozumím, proč se to děje. Mrzí mě to, lidé protestují proti něčemu, co se nestalo a ani nestane. Většina tvrzení není ani pravdivá," řekl dnes novinářům v Ležákách Babiš.

Impulzem demonstrací byla demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) a výběr jeho nástupkyně Benešové (za ANO). Kněžínek svůj úmysl odejít z vlády oznámil den poté, co státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Mezi obviněnými je i Babiš (ANO), který případ označuje za politickou kauzu. Požadavky demonstrantů se postupně zaměřily na celou vládu a demisi premiéra.

Vyhlazení osady Ležáky před 77 lety si dnes na místě tragédie připomněly stovky lidí, včetně zástupců vlády a dalších organizací. S premiérem se před a také po oficiálním programu fotografovaly desítky lidí. "Včera ani dnes na mě nikdo hanlivě nekřičel, plno lidí se se mnou tady fotilo. Takže pro mě je to obrovská energie. Lidé mi stále píšou, abych vydržel a bojoval, a to samozřejmě udělám," dodal. V sobotu se premiér účastnil několika akcí, například Dne pozemního vojska Bahna 2019, které se konalo v bývalém Vojenském újezdu Brdy.

Babiš nesouhlasí s tím, že by on či vláda zasahovali do justice

Premiér Andrej Babiš (ANO) nesouhlasí s tvrzením demonstrantů, že by on či vláda zasahovali do nezávislosti justice. Napsal to v textové zprávě, kterou ČTK poskytl úřad vlády. Babiš ocenil, že v Česku mohou lidé 30 let po revolučním roce 1989 svobodně demonstrovat a vyjadřovat své názory. O některých si však podle něj může normální člověk myslet své.

Babiš označil některé projevy demonstrantů za neuvěřitelné. "Byl to prý dnes pestrý proud lidí, kteří hovořili o nezávislosti justice, u toho mě posílali rovnou do kriminálu, našeho pana prezidenta (Miloše Zemana) do rakve, a třeba by i znárodňovali soukromé společnosti. Neuvěřitelné. Ale i tohle jsou názory, které můžou v demokracii zaznít, i když normální člověk si o nich tedy může myslet své," napsal premiér.

Protesty začaly v dubnu kvůli obavám ze zásahů do nezávislosti justice. Babiš to odmítá. "Absolutně nesouhlasím s tvrzením, že bych já osobně nebo naše vláda zasahovala do nezávislosti justice. Nikdy jsme do ní nezasáhli, ani nezasáhneme. I předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský řekl, že u nás nezávislost justice není ohrožena," uvedl.

Témata: Andrej Babiš demonstrace proti Babišovi (23. června 2019)