Pořídili jste si vrieseu? Víme, co potřebuje

Vriesea

V obchodech nás zaujme především svým neobvyklým vzhledem. Velká květenství hýří barvami do všech stran a vypadá prostě exoticky. A až si ji přinesete domů, překvapí vás, jak dlouho její krása vydrží a jak nenáročná na pěstování vlastně je.

Její původní domovinou jsou tropické pralesy Střední Ameriky. Jde o bromélii, takže jejím typickým prostředím je horní část stromového patra. Vriesea se totiž usadí v koruně některého z pralesních velikánů a odtud poté čerpá světlo. Na stromech neparazituje, živiny získává z okolního prostředí. Prales je hojný na nejrůznější rostlinné odpady, mezi větvemi se usazuje odumřelý rostlinný materiál, příležitostí je tedy více než dost.

Jak pečovat o vrieseu? Dbejte hlavně na správnou zálivku

Až si vrieseu přinesete domů, umístěte ji na světlé místo s dostatkem rozptýleného světla. A zalijte ji. Během transportu domů jste totiž téměř jistě vylili vodu z její nálevky, pokud tam tedy vůbec byla – v obchodech se na tuhle maličkost většinou příliš nehraje.

Vriesea ale příliš kořenů nemá, to má s ostatními broméliemi společné, a hodně vody čerpá právě z nádržky v listové růžici. Sem také padají nejrůznější nečistoty a čas od času poslouží tento minirybníček i jako mateřská školka pro nejrůznější druhy hmyzu nebo obojživelníků. Doma nejspíš něco podobného nehrozí, přesto se však může voda v nálevce zkazit. v takovém případě ji vylijte a nahraďte novou.

Vriesea

Jak je to s kvetením a co byste ještě měli vědět

Vriesea vykvete za svůj život jen jedenkrát, a poté odumírá. Ale nebojte se, na jejích bocích se začnou téměř okamžitě tvořit dceřiné rostliny, takže o svůj zelený prales nepřijdete. Svědčí jí letnění, ale ne na přímém slunci. A zamiluje si teploty mezi 22-26°C, v zimě pak nejméně 18 °C. přesazování vyžaduje pouze, když začne přerůstat květináč. Sáhněte po té dobře propustné s dostatkem živin.

Už odmalička o mně říkali, že mám zelené prsty. A protože pod nimi stále něco roste, nemůžu si všechny ty zajímavosti a dobré tipy nechat jen tak pro sebe :)