Týden v cyklistice 25/2019

nabor

Závod Kolem Švýcarska je minulostí, následují národní šampionáty a po nich už Tour de France. Přestupové spekulace se rozbíhají.

Kolem Švýcarska

Po prvních dvou dnech vedl Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step). Ve třetí etapě přišla změna a po etapovém prvenství šel do čela Peter Sagan (Bora-hansgrohe). Ve čtvrté i páté etapě triumfoval Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step). Další dny už se jelo do vysokých kopců. První horský dojezd vyhrál z úniku Antwan Tolhoek (Jumbo-Visma), před Eganem Bernalem (INEOS). Mladý Kolumbijec vystřídal Sagana v čele závodu. V etapě zajel skvěle i Jan Hirt (Astana) a obsadil v ní čtvrté místo.

Sedmý den závodu zavedl balík na St. Gotthard. Nejrychleji vystoupal na vrchol Egan Bernal. Jan Hirt finišoval pátý a byl v těsném kontaktu s pódiem. Osmá etapa byla časovka a tratí nejrychleji projel Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step). Rohan Dennis (Bahrain-Merida) se přiblížil k vedoucímu Bernalovi na 22 vteřin. Velké finále obstarala nedělní horská zkouška se třemi vrchařskými prémiemi. Do cíle dojel první Hugh Carthy (EF Education First). Za ním dojeli Dennis s Bernalem a Kolumbijec ovládl závod Kolem Švýcarska. Jan Hirt vybojoval konečné páté místo.

Odkaz na články:
3. etapa: Peter Sagan vyhrál spurt ve třetí etapě a je novým lídrem ve Švýcarsku
4. etapa: Elia Viviani ovládl čtvrtou etapu závodu Kolem Švýcarska
5. etapa: Druhé vítězství v řadě pro Vivianiho
6. etapa: První horský dojezd vyhrál ve Švýcarsku Antwan Tolhoek, Jan Hirt čtvrtý
7. etapa: 7. etapu Kolem Švýcarska opanoval Egan Bernal a upevnil své průběžné vedení
8. etapa: Lampaert vyhrál časovku na Švýcarsku, Bernal drží vedení
9. etapa: Bude doplněno!

Egan Bernal
Egan Bernal se stal vítězem závodu Kolem Švýcarska (cyclingnews.com; 2019)

Kolem Slovinska

Prestižní závod Kolem Slovinska přilákal letos velmi kvalitní závodníky. Hned v první etapě triumfoval Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe). V té druhé to byl Luka Mezgec (Mitchelton-Scott). Třetí etapa zavedla závodníky do kopců a triumfoval Diego Ulissi (UAE Team Emirates). Ital se zároveň dostal do čela celkového pořadí. Vrcholem závodu byl čtvrtý den. Etapu ovládl Giovanni Visconti (Neri Sottoli) a Ulissi díky druhému místu upevnil své vedení. Závod končil zvlněnou zkouškou a nahrál úniku. O výhru zabojovala necelá dvacítka jezdců a nejrychlejší byl Giacomo Nizzolo (Dimension Data). Ulissi dojel v čelní skupině a ovládl 26. ročník Kolem Slovinska.

Diego Ulissi
Diego Ulissi ovládl závod Kolem Slovinska (cyclingnews.com; 2019)

La Route d′Occitanie

Jižní Francie tradičně hostí závod Route d′Occitanie, dříve Tour du Sud. Letos už to byl 43. ročník a nabídl skvělé obsazení. Hned první den to byl mistr světa Alejandro Valverde (Movistar), který vyhrál první etapu. Druhou etapu uzavíral spurt a ten neměl jasnějšího favorita, než Arnauda Démara (Groupama-FDJ). Francouz také slavil vítězství. Vrcholem závodu byla třetí etapa. Vysokohorský dojezd ovládl mladý talent Ivan Sosa (INEOS). Lídr závodu Valverde dojel druhý a upevnil své vedení a před poslední spurterskou etapou měl výhru téměř jistou. Druhý vavřín přidal Démare a celkové pořadí zůstalo Valverdemu.

Alejandro Valverde
Alejandro Valverde výhrál závod Route d´Occitanie (Twitter; 2019)

Evropské hry

V Minsku se konaly Evropské hry. Jsou za námi hromadné závody žen i mužů. Mezi ženami vládly Nizozemky. Výhru získala Lorena Wibesová, před Marianne Vosovou a domácí Tatianou Sharakovovou.

Mezi muži pak kraloval Ital Davide Ballerini, před Estoncem Alo Jakinem a Danielem Auerem z Rakouska. Jan Bárta vybojoval osmé místo.

Davide Ballerini
Davide Ballerini s medailí z Evropských her (Twitter; 2019)

ZLM Tour

Nizozemský závod ZLM Tour přilákal hlavně spurtery. Krátký prolog na úvod ovládl Jos Van Emden (Jumbo-Visma). Další dvě etapy si podmanil jeho stájový kolega Dylan Groenewegen. Třetí etapa rozhodovala o celkovém pořadí. Pro výhru si dojel znovu borec Jumbo-Visma, tentokrát Amund Grøndahl Jansen a do vedení šel jiný jezdec jezdící ve žlutočerném trikotu Mike Teunissen. Až závěrečná etapa narušila hegemonii týmu Jumbo-Visma na tomto závodě, když vyhrál Caleb Ewan (Lotto Soudal). Mike Teunissen uhájil celkové prvenství.

Mike Teunissen
Mike Teunissen ovládl ZLM Tour (cyclingnews.com; 2019)

Problémy favoritů na Tour de France

Největší závod sezóny se blíží, ale startovní listina zažívá úbytek favoritů. Po těžké havárii Chrise Frooma na Dauphiné, přišel pád obhájce žlutého dresu Gerainta Thomase na Švýcarsku. Welšan odstoupil ze závodu, ale zranění by neměla být vážná a na Tour ho uvidíme. Koho však neuvidíme, je loni druhý, Tom Dumoulin, toho do závodu nepustí problémy s kolenem. Ty se s ním vlečou od pádu na začátku Gira. Mimo jezdce na celkové pořadí visí otazník i nad startem rychlíka Fernanda Gavirii, který šel na Giru k zemi ve stejné etapě jako Dumoulin a také s ním se od té doby táhnou zdravotní problémy.

Přestupy

A na závěr pár přestupů, prodloužení a spekulací. Alexander Kristoff prodloužil kontrakt se svým současným týmem UAE Team Emirates.

John Degenkolb opustí Trek-Segafredo poté, co ho tým nenominoval na Tour de France. O Němce stojí EF Education First a Lotto Soudal.

Zájem je i o všestraného Tiesje Benoota. Největšími zájemci jsou týmy INEOS a Sunweb.

Návrat do pelotonu by mohl uskutečnit Marcel Kittel, možná dřív než se čekalo. O jednoho z nejrychlejších mužů planety stojí Jumbo-Visma.

Týden v cyklistice 2019

Zdroje:
Cyclingnews (©2019): Tour de Suisse: Bernal secures overall victory, http://www.cyclingnews.com/races/tour-de-suisse-2019/stage-9/results/ (23. 6. 2019)
Cyclingnews (©2019): Ulissi wins Tour of Slovenia, http://www.cyclingnews.com/races/tour-of-slovenia-2019/stage-5/results/ (23. 6. 2019)
Twitter (©2019): Movistar Team, https://twitter.com/Movistar_Team (23. 6. 2019)
Twitter (©2019): Astana Pro Team, https://twitter.com/AstanaTeam (23. 6. 2019)
Cyclingnews (©2019): Teunissen seals overall victory at ZLM Tour, http://www.cyclingnews.com/races/zlm-tour-2019/stage-4/results/ (23. 6. 2019)