pátek 19. dubna 2024 Rostislav

VIDEO: Demonstrace na Letné se zúčastnily desítky lidí z Olomouce. K další akci dojde 16. listopadu

Několik desítek demonstrantů vybavených státním vlajkami a vlastnoručně vyrobenými transparenty včera krátce po poledni nastoupilo na hlavním nádraží v Olomouci do vlaku mířícího do Prahy. Další demonstranti z Olomouce odjeli už předchozími spoji. Na pražské Letné se včera odpoledne konala největší demonstrace od revolučního roku 1989. Vyvrcholila tak série protestů za nezávislost justice a lepší vládu, kterou pořádá spolek Milion chvilek. Organizátoři uvedli, že se demonstrace účastnilo 250 tisíc lidí.

Na druhém nástupišti hlavního nádraží v Olomouci se včera krátce po poledni vytvořily nepřehlédnutelné hloučky lidí s transparenty. Mnozí účastníci se navzájem zdravili, protože se znají z osobního života nebo z předchozích protestů za nezávislost justice v Olomouci a Praze. „Vadí mi obrovský střet zájmů premiéra, jeho podvody a neschopnost postavit se k vlastním problémům čelem a vyvodit z nich politickou odpovědnost," řekla Dominika Kovaříková, která do Prahy vyrazila s manželem.

Demonstrace jsou podle Kovaříkové důležitou formou veřejné kontroly politiků. „Dáváme jim na vědomí, že jejich počínání sledujeme, a já jsem přesvědčená, že v současné atmosféře si Andrej Babiš a jeho souputníci dovolí podstatně méně, než by si dovolili, pokud by se nikdo neozýval," podotkla. Díky demonstracím v Praze i ostatních městech lze podle Kovaříkové dát zahraničním partnerům najevo, že v ČR nejsou jen podporovatelé premiéra Babiše, ale také jeho početní kritici. „Jsem proto ráda, že demonstrace přitáhly pozornost i zahraničního tisku," dodala.

Do vlaku směřujícího na hlavní nádraží v Praze v Olomouci usedl i Milan Hrabal, který je pravidelným účastníkem demonstrací za nezávislost justice. Několikahodinová nedělní cesta do posledního místa zaplněným vlakem podle Hrabala není ztrátou času. „Shromáždění na Letné i ta předešlá v Praze a stovkách dalších měst a obcí rozhodně smysl mají, i když se nás snaží přesvědčit o opaku. Je to zřetelně vidět," řekl Hrabal.

Podle něho je nejvyšší čas dát najevo občanskou nespokojenost a soudržnost demokraticky smýšlející části národa. „V naší zemi začínají uzurpovat moc současní i bývalí komunisté, a to v prapodivném, i když logickém spojení s agentem StB, oligarchou, mediálním magnátem a současně trestně stíhaným premiérem v jedné osobě. Premiér se snaží z titulu své funkce zamést pod koberec své špinavé praktiky, a to vše za hlasité podpory prezidenta republiky," uvedl Hrabal.

Do Prahy z Olomouce odcestoval i Ondřej Holpuch. „Netroufám si odhadnout, zda Andrej Babiš odstoupí, spíše ne. Ale je třeba přinejmenším dát hlasitě najevo, že demokratická politika nesmí být technologií zneužívání moci a že skandály Andreje Babiše nesmí vyšumět," řekl Holpuch.

Zakladatel spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář na závěr včerejší demonstrace oznámil další velkou demonstraci, kterou chce uspořádat 16. listopadu. Pokud dojde k mimořádným událostem, může k protestům dojít i dříve.

Autoři | Foto Michal Orsava

Štítky ČR, demonstrace, vláda, právo, Babiš, justice, Benešová, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.