24. 6. 2019 08:43 − 2595× − 5

Příprava na Ypres

Dva týdny před startem největší belgické soutěže se odehrála ideální přípravná rally ve Werviku.

Kromě ideálního termínu tento podnik nabízí i obdobný typ tratí a vzhledem ke kompromisní délce 92 ostrých kilometrů tedy nabízí ideální podmínky na otestování techniky. Novou techniku v podobě Škody Fabia R5 Evo měl belgickému publiku předvést Freddy Loix. Nakonec se ale několikanásobný národní šampión po dvouleté pauze vrátí na soutěžní tratě s původní Fabií R5. Rozpis Loixovi bude číst další belgický multišampión Pieter Tsjoen. Ten už jedno vítězství v Ypres Rally z pravé sedačky slavil, před dvěma roky odnavigoval k vítězství Kevina Abbringa. Startovní číslo 1 si ve Werviku na škodovku ale nalepil někdo jiný, příjemné překvapení této sezóny Sébastien Bedoret. Mladý jezdec, který právě po Loixovi přebral podporu belgické Škody, se s osmibodovým mankem drží na čtvrté příčce belgického mistrovství. Naopak skoro katastrofální sezónu prožívá Vincent Verschueren, kterému patří až sedmá příčka a jeho naděje na titul se dostaly do teoretické roviny. Otestovat svou škodovku před Ypres Rally ale do Werviku dorazil i tak.

Otestovat Citroën C3 R5 před největší domácí rally potřeboval i Kevin Demaerschalk, který do Rally van Wervik vstoupil čtvrtým časem. Druhá zkouška se mu už tolik nepovedla, ztratil skoro půl minuty a propadnul se na konec top ten. Místo boje s nejrychlejšími jezdci se ve zbytku rally musel poprat s jinou dvojicí ve Fabiích R5. Demaerschalk během toho dokonce vyhrál jednu zkoušku a nakonec za svými zády udržel Martina McCormacka. Ač se jedná o účastníka britského mistrovství, i on bude díky zařazení Ypres Rally do ostrovního mistrovství bojovat o body. Ve Werviku Brit za volantem Fabie R5 doplatil na pozdní příjezd do časové kontroly a kvůli půlminutové penalizaci skončil těsně za Demaerschalkem na šesté příčce. S Volkswagenem Polo GTI R5 vyrazí na zrádné tratě v Ieperu Davy Vanneste. Ve Werviku se při debutu s novým vozem pohyboval mezi pódiem a pozicí těsně pod ním. V deváté zkoušce se ale z vozu vyvalil dým a Vanneste jej musel odstavit. Čtvrté místo nakonec obsadil Pieter Jan Michiel Cracco za volantem škodovky.

Stejnou techniku pilotovala i celá nejrychlejší trojice, která se postarala o dramatický průběh soutěže. Na ranní zmoklé trati začal nejrychleji Verschueren a během tří zkoušek si vytvořil jedenáctivteřinový náskok na Bedoreta. Čtvrtý test byl zrušen a na tom pátém dokázal mladík ve Fabii R5 snížit svůj odstup pod desetivteřinovou hranici. Parádně si Bedoret počínal i na RZ 7, kterou vyhrál Demaerschalk, a rázem už měl k umazání jen 5,7 sekundy. Na osychající trati už sice Verschueren nevládnul jako ráno, ale to se brzy změnilo. Během tří následujících zkoušek zvednul svůj náskok zase přes 10 sekund. Před závěrečným testem situace vypadala jasně, Verschueren mířil za vítězstvím. V jednom zrádném místě ale chyboval a ztratil dvacet vteřin. Nejrychlejší čas na tomto testu navíc zajel Loix, který se celou rally držel s odstupem na třetí příčce. Teď se ale v poslední chvíli dostal až do boje o triumf. Ten mu však o 6,4 sekundy uniknul a nakonec se Loix musel smířit se setrváním na třetí příčce. Smolař roku Verschueren tedy nemůže slavit ani tentokrát, ale druhé místo si těsným rozdílem necelých dvou vteřin udržel. Vítězem pětačtyřicátého ročníku Motul Rally van Wervik se tak v úplném závěru stal Bedoret.

Komentářů celkem: 5
24. 6. 2019 11:35
0 0
Mezi prvními šesti pět Fábií. Z toho musí mít ve Škodovce radost.
24. 6. 2019 11:55
1 0
Původně napsal Pepan A1
Mezi prvními šesti pět Fábií. Z toho musí mít ve Škodovce radost.
Koukni třeba na tyhle výsledky smajlík https://www.ewrc-results.com/final/55034-rallye-national-des-vins-macon-2019/
24. 6. 2019 17:19 Upraveno 17:19
0 0
Původně napsal Shacki
Původně napsal Pepan A1
Mezi prvními šesti pět Fábií. Z toho musí mít ve Škodovce radost.
Koukni třeba na tyhle výsledky smajlík https://www.ewrc-results.com/final/55034-rallye-national-des-vins-macon-2019/
Paráda. Pohled na první desítku je fakt nádherný.smajlík
24. 6. 2019 21:45
0 0
A třeba důvod proč nejede Freddy s EVO r5?
25. 6. 2019 21:41
0 0
Původně napsal New man
A třeba důvod proč nejede Freddy s EVO r5?
Třeba ještě není k dispozici
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!