Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Demonstrace na Letné se účastnilo 283 tisíc lidí, upřesnil operátor T-Mobile po analýze

Česko

  10:39
Praha - Nedělní demonstrace na pražské Letné se účastnilo 283 tisíc lidí. Uvedl to v pondělí operátor T-Mobile, který tak zpřesnil svůj předchozí odhad 258 tisíc lidí. Zhruba čtvrtmilionovou účast odhadli i organizátoři, policie operovala s číslem kolem 200 tisíc lidí.

Letná praskala ve švech. Organizátoři prosili demonstranty, aby se posunuli dál od pódia. foto:  Petr Topič, MAFRA

Máme toho dost, znělo Letnou. Jak se demonstrovalo v čtvrtmilionovém davu

„Kolegové zanalyzovali všechna data za nedělní podvečer a upravili celkový počet demonstrantů. Na základě anonymizovaných lokalizačních dat z naší sítě přepočtených na celou populaci se v neděli na Letné od 16:30 do 19:00 hodin sešlo více než 283 tisíc lidí,“ uvedla Pavla Hobíková z T-Mobile. Datoví analytici pracovali s počtem mobilních telefonů v populaci, podílem operátora na trhu a řadou dalších parametrů.

Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř.
Další demonstrace proběhnou v listopadu.

Demonstraci pořádal spolek Milion chvilek na protest proti ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO) a premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Dosud byl největší demonstrací od roku 1989 zřejmě protest z dubna 2012, který na Václavském náměstí pořádaly odbory s cílem zastavit reformy vlády Petra Nečase (ODS). Podle organizátorů se jí zúčastnilo až 150 tisíc lidí, policie jejich počet odhadla asi na 90.000.

T-Mobile před svým výpočtem stanovil místo očekávaného protestu a na základě toho určil vysílače, které toto území pokrývají signálem a zároveň nemají výrazný překryv do jiných vzdálenějších oblastí. Poté pracovníci operátora analyzovali několik předchozích nedělních odpoledne a podvečerů, aby se seznámili s běžným provozem.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!