JídloReceptyVitamínyZdraví

Batáty:Proč bychom je měli konzumovat? A jak si je připravit?

Batáty, označované jako sladké brambory, poznáte podle specifické chuti a barvy. Dnes je můžete běžně nakoupit i v našich supermarketech a připravit si z nich chutné pokrmy. Proč byste však batáty měli konzumovat? A jak si je můžete připravit?

Povijnice batátová

Celým názvem se tato rostlina nazývá povijnice batátová (lpomoea batatas) a jedná se o druh tropické rostliny, která spadá do čeledi svlačcovitých a její kořenové hlízy jsou právě ony známé batáty.Nejvíce se povijnici daří právě v tropických a subtropických oblastech. Svým původem jsou z Ameriky, a to přímo z mexického poloostrova Yucatán. Zajímavé je, že batáty nejsou nijak botanicky příbuzné pravým bramborům, které běžně používáme. Věděli jste, že batáty dorazilo do Evropy asi o stole dříve než brambory?

Hlízy

Batáty mohou být různě velké, jejich velikost je však zpravidla o něco větší než klasických brambor. Jejich barva se může pohybovat od bílé, nachové až po oranžovou. Oranžová odrůda je velmi oblíbené, protože je velmi sladká a má i specifickou vůni po upečení. Chuť batátů je příjemně sladká.

Nutriční složení

A už se dostáváme k jádru věci, proč sladké brambory konzumovat. Hlízy obsahují přibližně 70 % vody, asi 18 % škrobu a 6 % cukru. Co se týká energetické hodnoty, je přibližně o polovinu větší než u klasických brambor. 100 g batátů má energetickou hodnotu okolo 300 kJ. Jejich sladká chuť se odvíjí od obsahu fruktózy, glukózy a sacharózy. Jsou bohaté na obsah železa, vitamínu A, B, C, E a vlákninu.

Využití

Sladké brambory se v oblasti tropů využívají jako běžné užitkové rostliny. Podobně jako klasických brambor je jejich využití velmi mnohostranné. Používají se k přípravě mnoha druhů pokrmů, při vaření, tak také pečení. Získává se z nich škrob, ale také alkohol. Dnešními největšími producenty batátů je Čína, dále Malawi, Tanzanie, Nigérie a Indonésie.

Zdravotní přínosy

Zdroj vitamínů a minerálů

Sladké brambory jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Jedna středně velká sladká brambora vám dodá denní dávku vitamínu A, také vitamín C, B6 a B5. Sladké brambory obsahují také mangan, vápník, zinek a fosfor.

Pozor sacharidy?

Klasické brambory jsou spojeny s tím, že zvyšují krevní cukr, tedy že mají vysoký glykemický index. U klasických brambor se sacharidy rychle mění na cukr a jeho obsah v krvi se rychle zvyšuje. U sladkých brambor je to trochu jinak. Jejich glykemický index je nižší a v krvi tak nedochází tak rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi. Nejsou tedy tolik rizikovými pro diabetiky jako klasické brambory.

Zdraví očí

Díky obsahu vitamínu A jsou sladké brambory velmi zdravé pro náš zrak. Nedostatečný příjem vitamínu A, který je dlouhodobý, se může podílet na poškození fotoreceptorů, což vede ke zhoršení zraku. Sladké brambory vám však denní dávku vitamínu A zaručí.

Trávicí systém

Batáty obsahují vysoký podíl vlákniny, díky čemuž mají pozitivní přínos pro trávicí systém. Středně velký batát obsahuje asi 4-6 gramů vlákniny.

Snížení krevního tlaku

Sladké brambory obsahují také draslík, který se významně podílí na snížení vysokého krevního tlaku.

Prevence rakoviny

Některé studie potvrzují, že betakaroten, rostlinný pigment, může být skvělým ochráncem před rakovinou prostaty, ale snižuje také riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Příprava

Batáty se dají připravovat pečením, vařením, ale také smažením. Skvěl chutná například batátová kaše, kterou si připravíte stejně jako kaši klasickou. Ideální je použít, jak klasické brambory, tak také batáty. Batáty stačí také pokrájet na plátky, půlky či do tvaru hranolek a upéci. Chutnají opravdu skvěle a díky obsahu cukrů se na jejich vršku při pečení tvoří vynikající šťáva. Z batátů však můžete připravovat také placičky, zakomponovat je do salátů, používat jako přílohu, připravit z nich polévku, domácí chipsy či je ogrilovat. Dávejte si jen pozor na to, že jsou batáty velmi tvrdé, ale během vaření rychle dokonale změknou.

Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/30478819@N08/24318039717

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button