Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vyznáte se v octech? Vyberte ten správný!

AD
ocet
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Tváří se skromně, v kuchyni s ním však dokážete divy. A stačí tak málo! Zajímavý recept, čerstvé suroviny a při výběru octa sáhnout po tom správném druhu... Přestože jich existuje více, v českých domácnostech většinou najdete pouze standardní variantu lihového octa. Pozvěte do kuchyně i ty další – ovocné.

Asi každý z nás má doma alespoň jednu lahev octa. Ale věděli jste, že octů existuje mnoho typů a pro různé kuchyňské úpravy se hodí pokaždé jiný?

Nakládat a zavařovat s lihovým octem

Když se řekne ocet, vybavíme si většinou kvasný lihový. Je nezbytným pomocníkem, jehož pozice v kuchyni je téměř neotřesitelná. Neobejde se bez něj okurkový nálev ani konzervace dalších produktů ze zahrady či farmářských trhů. 

  • Pokud se tedy chystáte zavařovat či nakládat, vsaďte na klasický 8% ocet. Některé tradiční octy, jako třeba Bzenecký ocet, obsahují i další látky jako například estragon či karamel, které vůni i chuť vašich domácích nálevů výrazně ovlivní.
  • Při výběru octa na nakládání  vždy raději sáhněte po ověřené značce, ať vás nepřekvapí rozměklé, šedé a chuťově odlišné okurky, než na jaké jste byli zvyklí! Přečtěte si několik tipů v užitečném rádci.

Salátovým zálivkám vévodí jablečný

Recepty na pokrmy ze studené kuchyně mají svá specifika. Chuť čerstvých a křupavých ingrediencí v různých zeleninových salátech je většinou potřeba podpořit a zvýraznit. V této situaci vám nejlépe poslouží svěží jablečný ocet. Jeho výraznější, ostrá chuť dodá salátovým zálivkám patřičný šmrnc, a získáte tak vynikající přílohu například ke grilovanému masu.

  • Jablečný ocet však využijete i při samotném grilování. Zkuste ho použít třeba do marinády při nakládání masa, nejvíc mu sluší společnost vepřového. Odvděčí se vám křehkými sousty a jemnou chutí.
  • Do třetice všeho dobrého vám prokáže skvělou službu při přípravě dresinků a dipů, ta bude s jablečným octem rychlá a výsledek dokonalý. Ke kvalitnímu oleji jednoduše přidejte bylinky, sůl, pepř a v kombinaci s jablečným octem se nemusíte bát použít ani nejrůznější druhy hořčice, česnek, kopr, a dokonce i med.

Téměř dvě stovky dalších zajímavých nápadů najdete na blogu o vaření s octem, kam novými recepty přispívají známé foodbloggerky.

ocet

Speciál na saláty s chutí bylinek již připraven

Příprava salátů už nemůže být jednodušší. Se speciálním salátovým octem s chutí bylinek můžete v kuchyni doslova čarovat. Přitom kouzlo správného dochucení salátů spočívá ve směsi lihového a vinného octa v kombinaci s vyváženou chutí vybraných bylinek.

  • Zapomeňte na nevydařené experimenty, salátový ocet pouze smíchejte s kvalitním olivovým olejem a špetkou cukru a jedinečnou zálivku můžete ihned servírovat svým hostům.

Bílá a červená symbolizují vinný ocet

Oba druhy vinného octa se uplatní především ve studené kuchyni.

  • Receptům z ryb, mořských plodů či středomořské kuchyni bude slušet ocet z bílého vína.
  • Naopak ten z vína červeného je určen spíše do zálivek, omáček nebo domácích majonéz. Inspiraci pro výběr správného druhu najdete v našich konkrétních tipech.

Balzamikový ocet servírujte s jídlem přímo na stůl

Výborně se totiž hodí k finálnímu dochucování pokrmů přímo na talíři. A to díky jemnější, lehce nasládlé chuti, kterou se liší od jiných typů octů.

  • Můžete jím zakápnout připravené čerstvé ovoce, balzamikový ocet ozvláštní dezerty a zmrzlinu, nebo jej zkombinujte s různými druhy sýrů. Najdete ho ve dvou podobách.
  • Originál Balsamico ocet z Modeny dochutí pravé italské rizoto, tradiční italské caprese, zajímavě změní chuť čerstvých jahod, které můžete podávat s čerstvým sýrem.
  • A S octem Balsamico crema s jemnou sladkokyselou chutí v podobě husté krémové polevy finálně dozdobíte dezerty, zmrzliny, nebo také sýry.

Inspirujte se novými recepty od oceňovaných českých food bloggerek v magazínu www.milujemeocet.cz.

Autor: Martina Kojzarová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč