Šardžá – nezapomenutelná rodinná dovolená

Jako ideální destinace pro rodinnou dovolenou se v pražském hotelu Mandarin Oriental představil emirát Šardžá, třetí největší ze sedmi Spojených arabských emirátů, a to v rámci roadshow se zastávkami v Praze, Budapešti a Varšavě.

Šardžá uspokojí jak zájemce o pobyt u moře, tak příznivce kulturních památek: je zde přes 20 muzeí (kaligrafie, námořnictví, astronomie,…) téměř 500 mešit a osm zdejších památek čeká na zápis do seznamu UNESCO. Moderní nákupní centra i tradiční tržiště („souk“) nabízejí barvité nákupní možnosti, od koberců a koření až po módu a elektroniku.

Šardžá má velmi rozmanitý krajinný reliéf. Jako jediný emirát má pobřeží na východní i západní straně státu – v Arabském a v Ománském zálivu. Kromě koupání je tu možné provozovat pěší turistiku v horách, užívat si vynikající gastronomie, hrát golf, navštěvovat festivaly, podnikat výlety terénním vozem do pouštních dun, pádlovat na kajaku mangovníkovými porosty, létat na paraglidu či jezdit na kole nebo na koni. Dovolená se ovšem musí obejít bez alkoholu – Šardžá je striktně „suchý“ emirát. Jestliže si však k večeři chcete dopřát víno nebo se osvěžit točeným pivem, tak do sousedního emirátu Dubaj je to asi dvacet minut cesty…

„Roadshow je součástí naší snahy podpořit cestovní ruch v Sardžá,“ uvedl Khalid Jasim Al Midfa, šéf SCTDA (Commerce and Tourism Development Authority), tedy úřadu, který má rozvoj cestovního ruchu v emirátu na starost. „V souladu s cíli plánu Sharjah Tourism Vision 2021 se představujeme na nových trzích.“ Zmíněný plán si klade za cíl zvýšit počet zahraničních návštěvníků do roku 2021 na 10 milionů.

Co je možné navštívit a zažít v emirátu Šardžá? Zde přinášíme jen velmi stručný výběr…

Nábřeží Al Buhaira

Na nábřeží Al Buhaira stojí mešita Al Noor (shjculture.com), kterou je možné si prohlédnout v rámci prohlídek pro nemuslimy (každé pondělí, 10 h). Na nedalekém ostrově Al Noor (alnoorisland.ae) najdete Pavilon literatury a řadu uměleckých děl, včetně známého objektu Ovo. V Motýlím domě na ostrově se seznámíte s více než stovkou druhů exotických motýlů.

Nábřeží Al Majaz

Nádherná parková pobřežní promenáda (almajaz.ae), kde se často konají kulturní akce, včetně projekcí a ohňostrojů. Rodiny s malými dětmi zaujme vodní park, dětské hřiště a jesle.

Al Khan

Al Quasba (alquasba.ae) je rušné nábřeží, kde se kultura snoubí se zábavou. Nachází se tu na pohled patrně nejvýraznější atrakce v zemi, vyhlídkové kolo Eye of the Emirates s klimatizovanými kabinami, a také akvárium (sharjahmuseums.ae), které nabízí fascinující nahlédnutí do tajemného a barvitého podmořského světa. Procházka po předměstí Al Khan se neobejde bez zastávky na místní pláži (alkhanbeach.com). Zde je možné se věnovat též nejrůznějším sportům, jako je jízda na kajaku, kite surfing a dalším.

Centrum astronomie a věd o vesmíru

V centru (scass.sharjah.ac.ae) lze navštívit planetárium, výstavu o astronomii, výstavu o vesmíru, výstavu o vesmíru v Koránu, hvězdárnu i kosmický park. A pokud děti budou toužit po dalším poznání, kus za městem po silnici Al Dhaid / E88 je Discovery Centre, určené především pro děti od 3 do 12 let a poutavým způsobem zpřístupňující svět vědy a techniky.

Nakupování

Kouzlo nakupování zažijete na některém z rušných trhů („souk“), které odkazují na bohatou obchodnickou minulost i přítomnost emirátu. Jednou z nejstarších tržnic je Souk Al Arsah (heartofsharjah.ae/souk-al-arsah) v samém centru města. Ústřední tržnice (Central Souk) je výrazná budova s modrými střechami a mřížovými okny a uvnitř nakoupíte šperky, koberce i elektroniku. Další významné tržnice jsou Souk Al Bahar a Souk Al Shanasyiah. Nakupování v Šardžá však kvete nejen na tradičních místech: radost sobě i blízkým můžete udělat v některém z moderních nákupních center („mall“).

Gastronomie

Mezinárodní i místní restaurace najdete na nábřeží Al Majaz. Za špičkovými gastronomickými zážitky zamiřte do čtvrti Al Quasba, kde místní restaurace stojí vedle podniků známých světových značek a kde můžete ochutnat pokrmy celého světa. V ulicích Al Meena a Al Marija si pochutnáte na íránské, pákistánské a irácké kuchyni na příznivé ceny. V tržnicích pak nezapomeňte na místní pokrmy: doporučujeme machbous (kořeněné maso s rýží) a ghouzi (jehněčí pečeni nadívanou oříšky a kořením).

Fotografie z emirátu Šardžá najdete ZDE.

Pro další informace pište na sharjah@odyseus.cz.

Klíčová slova ČR-turistika-služby-rekreace

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Služby, cestovní ruch

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.