SkyLimit Industry ovládla strojírenskou firmu Technik Partner

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Česká skupina SkyLimit Industry koupila sedmdesátiprocentní podíl ve společnosti Technik Partner. Původní majitelé si ponechali třicetiprocentní podíl. „Jde o firmu z oboru průmyslové automatizace, kde již působíme přes společnost Inox Technology. Spolupráce těchto firem nabízí zajímavé synergie,“ uvádí Jaroslav Sopuch, předseda správní rady SkyLimit Industry.

Skupina SkyLimit projekt uskutečnila  prostřednictvím svého fondu SkyLimit Industry, který investuje do strojírenských společností. Převzetí Technik Partner je již čtvrtou investicí během posledních třiceti měsíců.

Hodnota transakce nebyla zveřejněna, podle informací E15 však přesáhla sto milionů korun. Obrat společnosti Technik Partner byl ostatně v minulém roce 111 milionů korun a ukazatel zisku EBITDA dosáhl výše 25,5 milionu korun.

O investice v oblasti automatizace je nyní na českém trhu velký zájem. „Jde o celosvětový trend, který je v České republice ještě prohlouben napjatou situací na trhu práce,“ zdůraznil hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda s tím, že se firmám vyplatí investovat do automatizace, aby ušetřily za pracovní místa.

Tuzemské firmy napříč sektory si v současnosti stěžují na nedostatek potřebných pracovníků. Nezaměstnanost v Česku v květnu činila 2,6 procenta, když bez práce bylo okolo 200 tisíc lidí, což je nejméně od května 1997.

Situace na trhu práce tak svědčí investicím do automatizace, na což sází i skupina SkyLimit. „V segmentu průmyslové automatizace vidíme velký potenciál. Očekáváme růst i kvůli tomu, že se firmy snaží nahradit pracovní sílu, která je stále dražší,“ upozornil Sopuch.

Společnost Technik Partner působí na trhu od roku 2000. Původně šlo o exkluzivního zástupce německého výrobce kontaktních hrotů pro elektrická zařízení. Následně společnost začala vyrábět jednoúčelové stroje a testovací zařízení, které nyní představují většinu tržeb společnosti. „Největšími odběrateli jsou významné mezinárodní společnosti, které vyrábí široké spektrum součástek do aut,“ řekl společník SkyLimit Industry Ľubomír Červeňák s tím, že objem zakázek rychle roste.

Do prodeje šlo o rodinnou firmu, kterou společně vlastnili Vladimír Čermák, Václava Čermáková a Hana Štichová. „Původní majitelé zůstávají ve firmě a budou se dál podílet na jejím řízení,“ dodal Červeňák s tím, že se ovšem plánuje posílení managementu firmy.

Skupina SkyLimit hodlá dál pokračovat v nákupech strojírenských společností. „Máme v zásobě další akvizice. Díváme se momentálně na další jednu až dvě zajímavé příležitosti,“ uvedl Sopuch s tím, že nyní skupina spravuje částku v řádu stovek milionů korun od investorů.