Deratizátoři nedávno hlodavce hubili asi v půlce městské části. „Zbytek dokončíme na doporučení firmy v říjnu. Běžně se zabýváme místy, o kterých od lidí víme, že tam potkani jsou. Ale objevovalo se jich čím dál víc. Proto po patnácti letech vyčistíme celou městskou část,“ popsal bohunický starosta Antonín Crha.

Od středy odstraňují potkany také v Žabovřeskách. Práce tam potrvají až do půlky srpna. „S potkany je věčný boj. Pravidelně jejich počet regulujeme, ale úplně se nám je vyhubit nedaří,“ uvedl místostarosta městské části Filip Leder.

Návštěvníky festivalu Kamenka open rozveselily dřevěné loutky.
Kamenka open slaví deset let. Návštěvníky pobavili dřevění mužíci

Podle něj se na šíření hlodavce podílejí lidé, kteří vyhazují do popelnic a odpadu jídlo. „Proto spolupracujeme s vědci z Mendelovy univerzity. Chceme zjistit, kolik jídla lidé vyhazují. Pak je budeme motivovat, aby tolik neplýtvali,“ dodal Leder.

V nejlidnatější městské části Brno-střed mají s hlodavci v současné době největší problém v Čápkově ulici a v ulici Jana Uhra.

Deratizátoři zvířata hubí přírodními přípravky. „Používáme třeba vitamín D3 či kofein. Jinak běžně zvířata zabíjíme pomocí různých pesticidů,“ informoval Daniel Honzák z brněnské firmy Deraslužby. 

ONDŘEJ KALOUD, JAN MAZÁČ

Brňané ochutnávali nejlepší vína z Česka a Slovenska.
Merlot či chardonnay. Lidé ochutnali nejlepší vína z České republiky i Slovenska