Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česko zasáhnou vedra, ve středu se oteplí až na 37 stupňů Celsia

Česko

  12:48
PRAHA - Česko tento týden zasáhnou vedra. Venkovní teploty budou překračovat několik dní tropickou třicítku. V úterý se čekají maximální teploty mezi 30 až 34 stupni Celsia, ve středu se ještě oteplí a zejména v Čechách a na jihu Moravy rtuť teploměru vystoupá až ke 37 stupňům Celsia. Ve čtvrtek přejde přes Česko k jihovýchodu studená fronta, nejtepleji bude ten den na jihu Moravy, kde se očekávají maximální teploty až 34 stupňů. Vyplývá to z pondělních informací Českého hydrometeorologického ústavu.

Ilustrační foto. foto:  Petr Topič, MAFRA

Největší nebezpečí přinese středeční vedro. Teploty od 34 do 37 stupňů představují zejména vysokou zátěž pro lidský organismus, lidem hrozí přehřátí a dehydratace. V dopravě mohou horka způsobit komplikace kvůli vybočení nebo nalomení kolejnic.

Meteorologové doporučují lidem v horkých dnech, kdy teploty překračují třicítku, dodržovat pitný režim. Měli by zvýšit příjem neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Je také vhodné omezit tělesnou zátěž v poledne a odpoledne a nenechávat děti a zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných autech.

Poslední vlna veder v Česku skončila před týdnem, teploty na jižní Moravě překročily i 33 stupňů. Vedra vystřídaly silné bouřky, které na některých místech způsobily výpadky proudu, dopravní komplikace či zaplavení sklepů a silnic.

Meteorologové očekávají, že letošní červen bude nejslunečnější minimálně od roku 2006. Od začátku měsíce do neděle nasvítilo v republikovém průměru dohromady 207,7 hodiny a podle meteorologů celková měsíční suma překročí 300 hodin. Více než 300 hodin slunečního svitu za měsíc si Češi užili za posledních 13 let v jediném měsíci, a to v červenci 2006. Slunce tehdy svítilo celkem 323,4 hodiny.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...