Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Gay Pride 2019 v Bukurešti: V pestrobarevném průvodu byly k vidění i romské symboly

24. června 2019
Čtení na 1 minutu

Bezmála 10 000 lidí prošlo v sobotu centrem Bukurešti. Hlavní město Rumunska hostilo pochod Gay Pride 2019. Pochod měl být jakousi oslavou toho, že v říjnu loňského roku selhalo referendum, které mělo mít za následek zákaz manželství stejnopohlavních párů na území Rumunska. V pestrobarevném průvodu byly k vidění i romské symboly.

Pochodu v Bukurešti se totiž zúčastnili i Romové. Například Michaela Drăgan, herečka z uskupení Giuvlipen, hrdě pózovala s duhovou vlajkou, na které byl zobrazen symbol kola, který se nachází na romské vlajce. Další Romka měla duhovou vlajku s kolem na hrudi.

I v České republice se pochodu Prague Pride každoročně účastní Romové. V minulosti bylo ale spojování romské vlajky s LGBT komunitou často terčem kritiky. Z tohoto důvodu se v rámci Prague Pride 2017 rozhodla organizace Ara Art uspořádat výstavu s názvem “Teplí, na romskou vlajku nesahat!“. Ara Art tak chtěla reagovat na homofobní příspěvky, které se začaly objevovat na sociálních sítích po tom, co byla zveřejněna fotografie romské vlajky, kterou drželi romští gayové a lesby.

“Nesmíme se smířit s tím, ze jsou zde aktivisté za lidská práva, představitelé Romů, kteří diskriminují jinou menšinu,” komentoval tehdy výstavu David Tišer, ředitel organizace Ara Art. Nakonec dodal, že na výstavě jsou zveřejněny anonymně hlavně homofobní výroky Romů.

V říjnu 2018 se v Rumunsku uskutečnilo referendum, ve kterém měli občané této země vyjádřit, zda chtějí v ústavě část, která zakazuje manželství stejnopohlavních párů. I přes prvotní nadšení některých politických stran a velké části občanu, se v referendu vyjádřilo pouze 20,4% občanů, což nestačilo. Hranice 30% procent oprávněných voličů nebyla splněna, tudíž bylo referendum neplatné a v Rumunské ústavě se nic nezměnilo.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon