TNBiz (TN.cz)
Investice  |  24.06.2019 14:50:50

Mezi USA a Íránem hrozí ozbrojený konflikt. Napětí bude řešit OSN


Napětí mezi Íránem a Spojenými státy pokračuje. Ani jedna ze stran nevylučuje ozbrojený konflikt. Prezident USA Donald Trump, který by měl představit další protiíránské sankce, chce ale vyjednávat. O krizi by v pondělí měla diskutovat Rada bezpečnosti OSN.

Možnost ozbrojeného konfliktu mezi Íránci a Američany je stále na stole. Řekl to prezident Spojených států. Je ale prý otevřený vyjednávání a nechce rozpoutat válku. Íránci mezitím vzkázali, že se výhrůžek nezaleknou.

 

"Američané a jejich spojenci si musí uvědomit, že naše země jejich hrozbám jen tak nepodlehne, ale postaví se jim a bude jim čelit až na smrt," reagoval místopředseda íránského parlamentu Masúd Pezeškján.

 

Ani poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost při návštěvě Izraele nevyloučil možnost, že by USA na Írán v budoucnu zaútočily. Varování přišlo krátce poté, co Donald Trump na poslední chvíli zastavil letecký útok na Írán. Spojené státy se nakonec rozhodly pro kybernetický útok na počítačové systémy íránské armády. Ta předtím sestřelila americký bezpilotní letoun.

 

"Ani Írán ani jiný nepřátelský aktér by si neměl plést americkou obezřetnost a rozvážnost se slabostí. Nikdo jim nedal povolení k lovu na Blízkém východě," řekl poradce pro národní bezpečnost Spojených států John Bolton.

 

 

 

Bolton také vzkázal, že Írán nesmí mít jaderné zbraně. V pondělí by prezident Spojených států měl oznámit podrobnosti o dalších sankcích. Američané je na Írán uvalily po svém odstoupení od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu. Od té doby napětí mezi oběma zeměmi stoupá.

 

"Ekonomická válka je skutečná a lidé jsou pod extrémním tlakem. Říkají nám, abychom byli silní a ten tlak ustáli, ale už cítíme, jak se nám pod ním lámou kosti," vysvětluje obyvatelka Teheránu Shiva Keshavarz.

 

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo řekl, že chce na Blízkém východě sestavit koalici proti Íránu. O situaci má v pondělí jednat Rada bezpečnosti OSN.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688