Česko čeká tropický týden, teploty se vyšplhají až na 37 stupňů

Česko tento týden zasáhnou tropické teploty, varují meteorologové. Nejtepleji bude ve středu, kdy mají teploměry ukázat až 37 stupňů Celsia. Celý týden pak podle meteorologů bude kolem třiceti stupňů. Vyplývá to z předpovědi na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu. Meteorologové už také vydali výstrahu před vysokými teplotami, která na různých místech republiky platí od úterý do čtvrtka.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slunce (ilustrační foto)

Teploty v Česku mohou tento týden šplhat až k 37 stupňům, na horách k 21. (Ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Česko tento týden zasáhnou vedra. Venkovní teploty budou překračovat několik dní tropickou třicítku, varuje Český hydrometeorologický ústav. A obloha bude převážně bez mraků.

V pondělí bude jasno až polojasno. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 26 až 30 °C. Pokud by se lidé chtěli ochladit, mohou vyrazit třeba do hor. V 1000 m na horách má být jen kolem 21 °C.

V úterý bude jasno nebo skoro jasno. A rtutě teploměrů ukážou podle Českého hydrometeorologického ústavu 30 až 34 °C.

Nejtepleji až 37 °C

Následovat bude nejteplejší den z celého pracovního týdne. Ve středu bude jasno, během dne místy až polojasno. A zejména v Čechách a na jihu Moravy rtuť teploměru vystoupá až ke 37 °C.

Podzemní vody trápí nejdelší období sucha za téměř šedesát let, přibližuje hydrolog

Číst článek

Teploty od 34 do 37 stupňů představují zejména vysokou zátěž pro lidský organismus, lidem hrozí přehřátí a dehydratace. V dopravě mohou horka způsobit komplikace kvůli vybočení nebo nalomení kolejnic.

Ve čtvrtek přejde přes Česko k jihovýchodu studená fronta. Bude jasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňka nebo i bouřka. Nejvyšší denní teploty 28 až 32 °C. A nejtepleji bude ten den na jihu Moravy, kde se očekávají maximální teploty až 34 stupňů.

V pátek pak bude jasno, zejména na severovýchodě, postupně na východě polojasno až oblačno a ojediněle přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C, na severovýchodě kolem 24 °C.

300 hodin slunečního svitu

Meteorologové doporučují lidem v horkých dnech, kdy teploty překračují třicítku, dodržovat pitný režim. Měli by zvýšit příjem neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Je také vhodné omezit tělesnou zátěž v poledne a odpoledne a nenechávat děti a zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných autech.

Horký červen zhoršil situaci. Přinesl sucho na třetinu území Česka

Číst článek

Poslední vlna veder v Česku skončila před týdnem, teploty na jižní Moravě překročily i 33 stupňů.

Vedra vystřídaly silné bouřky, které na některých místech způsobily výpadky proudu, dopravní komplikace či zaplavení sklepů a silnic.

Meteorologové očekávají, že letošní červen bude nejslunečnější minimálně od roku 2006. Od začátku měsíce do neděle nasvítilo v republikovém průměru dohromady 207,7 hodiny a podle meteorologů celková měsíční suma překročí 300 hodin.

Více než 300 hodin slunečního svitu za měsíc si Češi užili za posledních 13 let v jediném měsíci, a to v červenci 2006. Slunce tehdy svítilo celkem 323,4 hodiny.

ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme