Nad demonstranty na Letné létaly nepovolené drony. Šesti lidem hrozí až pětimilionová pokuta

Nad nedělní demonstrací na Letenské pláni v Praze létalo neoprávněně několik dronů. Řídilo je podle policie šest osob, kterým může hrozit až pětimilionová pokuta. Případy bude řešit Úřad pro civilní letectví. Povolení měly jen dva stroje nad stadionem.

„Mohu potvrdit, že jsme v průběhu včerejšího shromáždění na Letné řešili celkem šest osob, které provozovaly drony v rozporu se zákonem. Jejich jednání jsme zadokumentovali a tyto podklady předáme k dořešení celé situace příslušnému úřadu, tedy v tomto případě Úřadu pro civilní letectví,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomaš Hulan.

Ve všech případech šlo o létání v blízkosti osob a chybějící povolení od Úřadu pro civilní letectví. Podle informací, které Hulan má, se všech šest dotčených osob údajně dopouštělo obou těchto pochybení.

Dvě povolení pro oblast nad stadionem Sparty

Podle mluvčího Úřadu pro civilní letectví Vítězslava Hezkého mohou majitelé dronů dostat pokutu v řádu milionů. „Letecký zákon v tomto případě umožňuje sankční řízení s pokutou až do pěti milionů korun. Záležet bude na okolnostech a míře rizika konkrétního provozu,“ dodal.

Úřad pro civilní letectví vydal opatření, které neumožňovalo provoz bezpilotních letadel během protestu. Před demonstrací dal jen dvě povolení, která umožňovala létat s dronem, ovšem pouze nad stadionem Sparty.

„Povolení byla vydána se stanovenými podmínkami, které byly určeny tak, aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti osob a majetku. Žádné z těchto povolení nesměřovalo k provozu v blízkosti osob,“ upřesnil Hezký.