Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pod sedativy a v bezvědomí. Malí fotbalisté po roce promluvili o záchraně z jeskyně

Autor: ČTK - 
24. června 2019
15:12

Dvanáct mladých thajských fotbalistů a jejich trenér, kteří v loňském roce na přelomu června a července na více než dva týdny uvázli v zatopené jeskyni, si v pondělí při buddhistickém ceremoniálu připomněli své útrapy a zázračné vysvobození. Poklonili se také památce bývalého potápěče thajského námořnictva, který při dramatické operaci na záchranu fotbalového týmu zahynul. Záchranáři z Británie, Austrálie a dalších zemí, kteří se na akci rovněž podíleli, v posledních dnech poskytli rozhovory médiím, z nichž vyplynulo, že chlapci dostali sedativa a při vyprošťování byli v bezvědomí.

Sportovci ve věku mezi 11 a 16 roky s 25letým trenérem zůstali v jednom z největších thajských jeskynních komplexů Tcham Luang uvězněni 23. června. V podzemí je uzavřela stoupající voda, kvůli které ustupovali stále hlouběji do jeskyně. Záchranáři fotbalisty nakonec objevili 2. července na vyvýšené plošině čtyři kilometry od ústí jeskyně. Od té doby je zásobovali potravinami a připravovali evakuaci.

Záchranná operace byla velmi náročná. Po odčerpání velkého množství vody z jeskyně byly některé úseky cesty ven schůdné pěšky, část trasy musely ale děti zvládnout pod vodou a musely proplout velmi úzkými tunely. Někteří z hochů přitom neuměli plavat. Osmnáctidenní drama sledovala napjatě média po celém světě. Celý fotbalový tým byl nakonec zachráněn.

O příběhu thajských chlapců, kteří uvázli v jeskyni, byly napsány již dvě knihy a na stejné téma také vzniká film britsko-thajského režiséra Toma Wallera. Největší placená internetová televize Netflix připravuje o záchraně fotbalistů z jeskyně seriál.

Zobrazit celou diskusi