Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

S některými názory demonstrantů se lze shodnout, s dalšími ne, uvedl Hamáček

Česko

  15:35
Praha - Demonstrace jsou cestou, jak vyjádřit politický postoj. S některými názory, které zazněly na nedělní manifestaci na Letné, jež byla největší od roku 1989, se lze shodnout, s dalšími ne, další je možné vyřešit pouze volbami, řekl v pátek po jednání vlády novinářům předseda koaliční ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

ilustrační snímek foto: ČTK

Na Letné bylo čtvrt milionu lidí, odhaduje operátor i organizátoři. Demonstranti se na ni mají vrátit 16. listopadu

Hamáček uvedl, že možnost svobodně vyjadřovat své politické názory, byla přesně tím, o co usilovali lidé před 30 lety, kdy se na Letné naposledy v podobném měřítku demonstrovalo. Na nedělním protestu podle něj zaznívala široká škála názorů, zahlédl pravicové, ale i extrémně levicové transparenty.

Nelhat a nekrást, říká transparent, který vyrobila paní Pavla z Prachatic se...
„Babiš je pro mě ohrožením demokracie. Osobně si myslím, že nejdůležitější je...

Na Letné mluvili Svěrák či Padevět, demonstrace se zúčastnili i opoziční politici

V některých věcech se podle něj lze s demonstranty shodnout. „Nezávislost justice je prioritou sociální demokracie a celé vlády,“ řekl. S některými názory se podle něj shodnout nemůže, další lze vyřešit jen volbami. Za příklad dal požadavek demonstrantů na odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO) v situaci, kdy ANO na něm jako předsedovi vlády trvá a je nejsilnější politickou stranou na základě výsledků voleb.

Z pozice ministra vnitra ocenil, že demonstrace byla klidná. „Jsem rád, že se to obešlo bez jakýchkoliv excesů,“ uvedl ministr vnitra Hamáček. Poděkoval za to účastníkům, policistům i záchranářům a hasičům.

Jan Hamáček navíc v dnešních dnech očekává vyjádření prezidenta Miloše Zemana ohledně odvolání ministra Staňka. Prezident by se měl s nominantem na nového ministra kultury Michalem Šmardou setkat tento týden na Vysočině.

Autor: