Hlavní obsah

ČSSD se na vládě zdržela při hlasování o rozpočtu, poprvé v historii

Příští rok i v dalších letech počítá Ministerstvo financí se schodkem 40 miliard korun.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociální demokracie chce dalších 11 miliard pro Ministerstvo práce a sociálních věcí. Během léta o tom bude jednat s Ministerstvem financí. Vicepremiér Jan Hamáček také připomněl návrh sociální demokracie na zavedení bankovní daně.

Článek

Ministři za sociální demokracii se při jednání vlády zdrželi hlasování o návrhu rámce státního rozpočtu. Je to vůbec poprvé, co koaliční strana nepodpořila vládní návrh rozpočtu.

Rozpočet na rok 2020 ve stávající podobě neumožňuje naplňovat priority a v některých případech komplikuje samotné fungování resortů, řekl novinářům po zasedání kabinetu předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček.

Ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové (ČSSD) chybí 11 miliard korun, třeba na růst příspěvků na péči, sociální služby, pro pěstouny či přechod na nový IT systém. Hamáček upozornil na platy hasičů či policistů nebo finance na novou techniku a digitalizaci.

„Materiál (rozpočet) je schválen, aby mohly proběhnout další kroky, ale letní období jsme připraveni věnovat detailním diskusím,“ řekl ministr vnitra Hamáček.

Příští rok i v dalších letech počítá ministerstvo financí se schodkem 40 miliard korun. Prioritami rozpočtu v příštím roce je opět jako letos zvýšení důchodů nebo platů učitelů. V případě učitelů plánuje ministerstvo růst platů i v roce 2021. Dále rozpočet počítá se zvýšením rodičovského příspěvku, růstem výdajů ministerstva obrany nebo snížením počtu míst na ministerstvech o deset procent. Finální verze rozpočtu se ovšem ještě může změnit.

Maláčová na tiskové konferenci ocenila plánované zvýšení rodičovského příspěvku či příspěvku na péči, na růst jí ale zatím schází miliarda korun. V návrhu rozpočtu se podle ní nepočítá ani se zvýšením výdajů na sociální služby, přála by si růst o tři miliardy. Postrádá i finance na aktivní zaměstnanost, aby byly uspokojeny nároky na již schválené investiční pobídky.

Proč je hlasování pro návrh zákona o státním rozpočtu důležité?

Zákon o státním rozpočtu je jedním z pevných bodů koaliční smlouvy. ANO a ČSSD se v této smlouvě zavázaly, že půjde o koaliční návrh zákona. To znamená, že ho podpoří nadpoloviční počet ministrů z každé koaliční strany.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ocenila, že byla debata konstruktivní a kolegiální. „Byla prosta emocí. Ministři za ČSSD se zdrželi, trochu mě to mrzí, protože myslím, že se v tom návrhu objevují všechny priority,“ uvedla. Ministerstvo je podle ní připraveno přes léto na rozpočtu pracovat, je ale nutné se pohybovat v reálných mantinelech.

Předsednictvo ČSSD se v pátek usneslo, že strana by měla zůstat ve vládě za splnění několika podmínek. Patří mezi ně i hledání dodatečných příjmů v rozpočtu a to, aby rozpočet umožnil naplňovat cíle sociální demokracie. „Aktuální návrh, který je na stole, tyto ambice nesplňuje,“ uvedl v pátek Hamáček.

Ministerstvo vnitra bude v létě podle Hamáčka vyjednávat vedle platů také o financích na digitalizaci. „Chléb se bude lámat na finální verzi,“ uvedl Hamáček. Dodal, že o finální verzi bude vláda jednat přes léto.

Reklama

Doporučované