Zlínská nemocnice dostala pokutu kvůli nákaze salmonelózou

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně dostala pokutu 310 tisíc za nákazu salmonelózou. Tři sta tisíc je sankce od hygieniků, zbytek od veterinární správy. V březnu se v nemocnici nakazilo 68 lidí. Krajská hygiena uzavřela věc s tím, že důvodem nákazy byl chybný postup při tepelném zpracování kuřecího masa v kuchyni. Nemocnice se proti závěrům šetření ani výši pokuty nebude odvolávat, nároky pacientů uhradí z pojištění.

Salmonelóza ve zlínské nemocnici postihla 38 pacientů a 30 zaměstnanců, šlo o lidi, kteří snědli kuře s rýží podávané 14. března.

„Pacienty v nejbližších dnech oslovíme dopisem, v němž jim pošleme návod, jak mohou uplatnit své nároky na odškodnění za újmu, kterou jsme jim způsobili. Zároveň se jim znovu omluvíme, stejně jako našim zaměstnancům, kterým instrukce předáme na intranetu,“ popsal mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Několik lidí tehdy hospitalizovali na infekčním oddělení v Uherském Hradišti. Samotná zlínská nemocnice pacienty léčila zejména podáváním infuzí. U některých pacientek na gynekologicko-porodnickém oddělení bylo onemocnění závažnější a bylo třeba nasadit antibiotika. Někteří nemocní se léčili doma.

Nemocnice se snaží zabránit opakování situace

Záhy po objevení nákazy zavedli podle Havrlanta opatření, aby se situace neopakovala. „Posílili jsme kontroly rozmrazování masa a jeho tepelné úpravy tak, aby tyto postupy byly monitorovány důsledně,“ uvedl už dříve mluvčí. Podle Havrlanta bude ještě následovat externí audit krajských hygieniků, z něhož vyplynou další nutná opatření včetně personálních.

Věcí se zabývá ještě zlínská policie, která přijala trestní oznámení.