Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Nebuď srab, Borisi!“ Favorit na křeslo po Mayové to schytal za hádku s milenkou

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
24. června 2019
16:56

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt dnes skrze deník The Times vzkazuje svému soupeři v boji o post lídra Konzervativní strany Borisi Johnsonovi, aby nebyl „srab“ a přišel s ním v úterý debatovat do studia televize Sky News. Největší kandidát na místo dosavadní lídryně konzervativců a premiérky Theresy Mayové by se podle mnohých neměl zpovídat jen z politických otázek, měl by také vysvětlit, co se stalo během hádky s mladou přítelkyní, u které zasahovala policie, uvedl deník Daily Mail.

V sobotu se Johnson objevil před televizními kamerami na prvním ze série setkání se členy Konzervativní strany, kteří do konce července rozhodnou o vítězi volby nového lídra. V rámci mítinku mu mohl několik otázek položit moderátor rádia LBC Iain Dale, Johnson ale například odmítal vysvětlit okolnosti hlasité hádky v bytě jeho partnerky Carrie Symondsové, kvůli které soused k londýnskému bytu v noci na pátek zavolal policii.

Do vlasů si vjeli kvůli vínu

Románek se Symondsovou, který plní stránek britských novin od loňského září, vedl pravděpodobně k Johnsonově rozvodu. Štěstí ale exministrovi dlouho nevydrželo, v pátek u nich doma zasahovala policie, kterou na pár kvůli hlasité hádce zavolali sousedé. Ti celou hádku nahráli, na záznamu je slyšet Symondsová, která vyzývá Johnsona, aby ji „nechal být“ a „vypadl z jejího bytu“. Celou hádku mělo prý vyvolat rozlité víno.

Vypadá to, že Johnson se svou mladou milenkou ztratil trpělivost, nebo spíše ona s ním. Bývalá komunikační šéfka konzervativců a environmentální aktivistka politikovi nasadila dietu, aby vylepšila jeho image. Johnson si na ni od počátku stěžoval, jeho auto svědčí o tom, že dodržování přísného režimu není nic pro něj. Na podlaze jeho vozu se válí prázdné obaly od jídla, lahve od limonád, dokonce i zmuchlané oblečení.

Exministr zahraničí Boris Johnson a Carrie Symondsová na charitativním plese Exministr zahraničí Boris Johnson a Carrie Symondsová na charitativním plese | Profimedia.cz

Pár byl podle známých už dlouhou dobu pod tlakem, dostávali stovky nenávistných dopisů a okolí jejich bytu bylo polepené plakáty se slogany proti Johnsonovi. Páteční hádka je plně v rozporu s obrázkem, který o jejich vztahu skrze slova přátel vykreslila Symondsová, tedy že „jsou až po uši zamilovaní“.

Expřítel: Carrie umí jít do extrémů

Napětí ve vztahu Johnsona a Symondsové způsobují také politikovy děti, které jeho vztah nepřijaly a s jeho novou partnerkou se odmítají sejít. Život s mladou aktivistkou je zřejmě zcela rozdílný než soužití s klidnou právničkou Marinou Wheelerovou, se kterou Johnson strávil 25 let. Známí Symondsové i její bývalý přítel potvrdili, že umí být „výbušná a přehnaně dramatická“.

„Když vše šlo dobře a hlavně podle ní, vztah byl skvělý, ale když to nešlo, bylo to s ní hrozné. Umí jít do extrémů,“ sdělil Daily Mailu expřítel Symondsové Oliver Haiste. Johnsonovi přátelé uvedli, že politik udělal všechno pro to, aby jim to „klapalo“, začal s ní dokonce chodit na jógu a zhubl. Nicméně politik byl zvyklý na luxus v podobě péče jeho druhé manželky, která se starala o účty, rozpočet a o něho samotného.

Rozmazlený Johnson

„Na ničem ti nezáleží, protože jsi rozmazlený, nestaráš se o peníze, ani o nic jiného, nech můj zas*anej laptop na pokoji,“ to jsou slova Symondsové z hádky, kterou nahráli její sousedé. Pár opustil svůj byt a stáhl se do ústraní. Někteří přátelé tvrdí, že celý skandál jejich vztah posílil, jeden ze zdrojů Daily mailu však informoval, že to není poprvé, co se ostře pohádali.

Hunt: Musí odpovídat na všechny dotazy

„Myslím, že někdo, kdo se chce stát premiérem, by měl odpovídat na všechny otázky,“ řekl k záležitosti Hunt. Dodal však, že nebude hodnotit charakter svého soupeře a že „co se stane v osobním životě lidí, je opravdu věc pro ně“.

Hunt kritizoval celkový přístup Johnsona ke kampani, která zatím v podání někdejšího šéfa diplomacie nezahrnuje mnoho kontaktu s médii. Podle Hunta by Johnson jakožto možný příští premiér Británie měl své plány vysvětlovat veřejnosti.

Od počátku probíhající volby nového lídra konzervativců je Johnson považován za jasného favorita, bývalý starosta Londýna ale v posledních týdnech prakticky nedává rozhovory a odmítl také dorazit na první debatu kandidátů vysílanou minulou neděli. Sky News plánovala debatu mezi finálovou dvojicí uchazečů na úterý, Johnson o ni ale stále nejeví zájem.

Exministr by se měl pochlapit

„Já tam budu. Tak nebuď srab, Borisi, pochlap se a ukaž národu, že se umíš vypořádat s intenzivním dohledem, jaký bude zahrnovat nejtěžší práce v zemi,“ napsal Hunt v komentáři v The Times. „Nový premiér potřebuje legitimitu danou tím, že své argumenty učinil veřejně a nechal je podrobit zkoumání,“ míní ministr zahraničí.

S podobnou výzvou přišel v neděli známý moderátor televize ITV Piers Morgan, který je tváří pořadu Good Morning Britain. „Ahoj, Borisi Johnsone. Tvůj soupeř bude zítra (v pondělí) na GMB. Ty nás už několik let ignoruješ. Co kdybys sebral trošku odvahy a dorazil v úterý? Jestli chceš řídit zemi, nemůžeš pořád utíkat před těžkými otázkami,“ napsal moderátor na twitter.

Více o volbě nového předsedy konzervativců čtěte ZDE

cepp ( 24. června 2019 17:38 )

Boris je posera a neschopný politik, kdy už to Britům dojde.

Zobrazit celou diskusi