Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zavřete oči, příběh přichází. Tyhle audioknihy byste měla slyšet

V prudkém slunci se knížka číst moc nedá, a když pouhé pospávání a přetáčení se z lehu na břicho a zpět není zrovna šálek vaší kávy, vezměte si na dovolenou mp3 audioknihu, ať už napínavou, poučnou či spíš něco odpočinkového. Podle toho, co máte rádi. S klasickou CD verzí vám pro změnu rychleji utečou dlouhé přejezdy autem.
Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

Anthony Doerr: Jsou světla,která nevidíme

Obálka knihy Jsou světla, která nevidíme

Marie-Laure prožila se svým otcem, který pracuje v Muzeu přírodních věd, šťastné dětství v Paříži, ale v dospívání přijde o zrak. Díky otci se naučí Braillovo písmo i žít bez vizuálních vjemů. O to silněji se naučí životu naslouchat.

Stovky kilometrů od ní zas vyrůstá v německé hornické kolonii sirotek Werner, kterého fascinuje svět techniky, je talentovaný a díky tomu je přijat na elitní vojenskou akademii pro Hitlerjugend. Stane se z něj specialista na odhalování odbojových aktivit.

Vyprávění o dívce se střídá s osudy sirotka a do toho přichází druhá světová válka. Marie-Laura prchá s otcem do bretaňského městečka Saint-Malo ke svému strýci.

Spisovatel Anthony Doerr je Američan, a přesto dokázal strhujícím způsobem napsat román popisující čistě evropskou zkušenost. Příběhy Marie-Laury a Wernera se střídají v krátkých kapitolách na pozadí zuří válka, která ovlivňuje jejich mentální zrání. 

Válka není černobílá, vzkazuje prostřednictvím dvou hlavních postavy autor, který za román získal Pulitzerovu cenu. Čtenáře si získá slepá dívka, stejně jako sirotek, který se vypracuje díky talentu a je přijat do Hitllerovy armády. Jejich osudy se na chvíli střetnou... oba se ocitají v soukolí válečné mašinerie, oba dojdou k přesvědčení, že jeho život nedává smysl.

Audioknihu načetl David Matásek a Tereza Vilišová.

Milan Kundera: Nesnesitelná lehkost bytí

Nesnesitelná lehkost bytí, obálka audioknihy

Životní láska Tomáše a Terezy z pera Milana Kundery zachycuje rozervanost hlavního hrdiny, jeho touhu po svobodě a zároveň nenáviděnou závislost na objeveném citu. Osudy dvou hrdinů, oddané Terezy a požitkářského Tomáše se odehrává v šedesátých letech, zachycuje i období Pražského jara a normalizace. Slavný Kunderův román, který patří k povinné středoškolské četbě, skvěle načetl herec Jiří Bartoška. Na rozdíl od plytkých románů k vodě, z nichž si po přečtení nepamatujete druhý den nic, Nesnesitelná lehkost bytí vás bude bavit a zážitek nezapomenete.

Robert Rytina: Kat, který miloval hudbu

Kat, který miloval hudbu

Jeho otec byl zpěvák a skladatel, Reinhard jeho druhé dítě. Nebýt nálady a událostí v Německu, které směřovaly ke světové válce, mohl být houslistou, hudebním kritikem, skladatelem, ale osud jej zavedl do služeb Adolfa Hitlera. Místo umění se věnoval vraždění. Fascinující kombinace zájmů, netradiční úhel pohledu na jednoho z největších nacistických zločinců, který se zapsal do českých dějin nikoliv jako citlivý umělec, ale bezcitný vrah.

Portrét Reinharda Heydricha od Roberta Rytiny není zrovna pohodový poslech k bazénu, který byste mohli vnímat jako kulisu. Je třeba se soustředit, dávkovat si jej po kapitolách. Díky hlasu herce Miroslava Táborského se dozvíte víc o paradoxu jednoho lidského osudu.

Agatha Christie: Deset malých černoušků

Deset malých černoušků – Agatha Christie (přes 100 milionů kopií)

Není nad chytrou detektivku, z níž nestříká krev na všechny strany a přitom se od ní nemůžete odtrhnout. Královna detektivek Agatha Christie jich napsala celou řadu, ale kdo četl (anebo viděl filmové zpracování) Deset malých černoušků, hned tak nezapomene. Rytmus popěvku původně o deseti malých černoušcích odpočítává ubývající hosty luxusního sídla na ostrově, který byl bouří odříznut od ostatního světa. Kdo je vrah?

Audioknihu načetl už před lety svým podmanivým hlasem herec Vladimír Čech a pokud si ji sebou přibalíte do auta až pojedete na dovolenou, rozhodně se při poslechu nebudete nudit.

Maria Riva: Moje matka Marlene Dietrichová

Moje matka Marlene Dietrichová

Bez cenzury, ale i bez laciné honby za senzací vypráví o své slavné matce herečce její dcera Maria Riva. Od dětství ji doprovázela do zákulisí, na natáčení a byla její nepostradatelnou asistentkou. Maria líčí matčiny hvězdné manýry i pedantskou povahu, vzpomíná na její lásky i na to, jak matčina sláva ovlivnila její dospívání a milostný a rodinný život.

Vzpomíná, jak její matka toužila po obdivu, ale sama byla chladná, odtažitá. Na sklonku života řešila ústup ze slávy alkoholem a držela se v ústraní. Důvěrné povídání o slavné herečce upravila k poslechu Blanka Tůnová a čtou jej Jana Stryková, Vilma Cibulková, Ivan Řezáč a Ester Valtrová.

Autor:
  • Nejčtenější

Devadesátky jsou zpět! Oblékněte ikonické trendy, které už jste nosily

Éra 90. let výrazně ovlivnila jak hudebně-kulturní, tak módní scénu. Přinesla s sebou ikonické trendy, které jedna část...

Horoskop pro každé znamení na 16. týden roku 2024

Co nás čeká v druhé polovině dubna podle hvězd? Blíženci, váš čas mimo hlavní události končí. Předvedete své názory,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Není sako jako sako. Sáhněte s klidem po barvách a nových materiálech

Není kabát jako kabát a není sako jako sako. Hravé jarní modely využijete až do podzimu, tak ne nebojte a nějaký si v...

Kosmetický kalendář: jak často mýt vlasy a používat sérum nebo masku

Úkonů, které jsou třeba pro krásu, je víc než dost. Někdy bývá těžké si to všechno zapamatovat, naštěstí je tady...

Vztah s kolouškem ženám svědčí. S mladším mužem rozkvetou a ožijí

Vztahy starších žen s mladšími muži byly dřív tabu. I když existovaly, nemluvilo se o nich. Dnes je pěstuje stále více...

Tip na zajímavé čtení - Isabella Maldonado: Sokolník

Chladný psychopat s bizarní zálibou ve staroegyptských rituálech a výcviku dravých ptáků unáší univerzitní studentky....

Humorné čtení nejen na víkend

A dostaneš mě k filmu? - příběh zasazený do atraktivního filmového prostředí, se kterým má autorka knihy bohaté...

Postní kuchařka – od kořene po nať

Půst nabírá různých podob dle dané tradice a náboženství. Nejběžnější je vzdát se na určitou dobu masa.

Funguje na stres i nespavost. 7 důvodů proč odložit mobil a otevřít knihu

Dříve se říkalo, že knížka je nejlepší přítel. Dneska už voňavé výtisky dávno nahradil mobilní telefon, který je menší,...

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...