Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Vláda schválila parametry rozpočtu. Ministři ČSSD se zdrželi, plán se neslučuje s jejich prioritami

Česko

  19:00
Praha - Vláda dnes schválila návrh rámce státního rozpočtu na příští rok a střednědobý výhled hospodaření státu pro roky 2021 a 2022. Příští rok i v dalších letech počítá ministerstvo financí se schodkem 40 miliard korun.

Andrej Babiš (vlevo) a Alena Schillerová (vpravo). foto:  Dan Materna, MAFRA

Ministerstva chtějí dalších 20 miliard v rozpočtu. ,Požadavky považuji za nereálné,‘ říká Schillerová

Ministři za ČSSD se zdrželi hlasování, návrh rozpočtu na příští rok podle šéfa sociálních demokratů Jana Hamáčka neumožňuje naplňovat priority strany. Chce o něm dál jednat. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) ministerstva, včetně resortů řízených ANO, požadují zvýšení výdajů zhruba o 20 miliard korun.

Podle Schillerové se stalo vůbec poprvé, že koaliční partneři nehlasovali pro první návrh rozpočtu. Hamáček novinářům řekl, že rozpočet na rok 2020 v nynější podobě neumožňuje naplňovat priority a v některých případech komplikuje samotné fungování resortů. O požadavcích bude ČSSD jednat v létě s ministerstvem financí. Hledat chce důkladněji příjmy pro rozpočet, Hamáček připomněl mimo jiné návrh sociální demokracie na zavedení bankovní daně.

Prodeje státních dluhopisů budou pokračovat dalším obdobím. Doposud byla akce úspěšná, míní Schillerová

Stále chybí miliardy, ale vláda má jasně dané priority

Ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové (ČSSD) chybí 11 miliard korun, třeba na růst příspěvků na péči, sociální služby, pro pěstouny či přechod na nový IT systém. Hamáček upozornil na platy hasičů či policistů či finance na novou techniku a digitalizaci. Peníze navíc chce podle Schillerové například také ministerstvo dopravy vedené Vladimírek Kremlíkem (za ANO). „Požadavky považuji za nereálné. Hlavní priority vyplývající z programového prohlášení vlády v rozpočtu obsaženy jsou. A nyní se musíme dohodnout, jaké budou další priority. Každopádně jsme všichni připraveni si to přes léto odpracovat,“ uvedla Schillerová.

‚Úplně spokojený nejsem.‘ Kremlíkovi schází v rozpočtu miliardy na dopravní stavby

Hledání dodatečných příjmů v rozpočtu, aby umožnil naplňovat cíle sociální demokracie, je jednou z podmínek, které v pátek předsednictvo ČSSD stanovilo pro setrvání strany v koaliční vládě. Podle aktuálního návrhu rozpočtu mají příští rok proti letošku klesnout například výdaje resortu zahraničí o 237 milionů korun, financí o téměř 376 milionů a kultury skoro o 424 milionů Kč. Výdaje resortu dopravy se mají snížit o 12,3 miliardy korun a zemědělství o 2,5 miliardy.

Porostou naopak výdaje pro školství, místní rozvoj, zdravotnictví, spravedlnost, obranu, vnitro a zvýšit se mají také pro ministerstvo průmyslu a obchodu a rovněž práce a sociálních věcí. Maláčová dnes ale uvedla, že v rozpočtu se nepočítá s miliardou korun na růst příspěvku na péči, chybí tři miliardy na zvýšení výdajů na sociální služby a že postrádá i peníze na aktivní zaměstnanost.

Schodek 40 miliard

Návrh rozpočtu na příští rok počítá s příjmy 1,558 bilionu korun a výdaji 1,598 bilionu. Prioritami je stejně jako letos zvýšení důchodů nebo platů učitelů. V případě učitelů plánuje ministerstvo růst platů i v roce 2021. Dále rozpočet počítá se zvýšením rodičovského přípěvku, růstem výdajů ministerstva obrany nebo snížením počtu míst na ministerstvech o deset procent.

Finální verze rozpočtu se ale ještě může změnit nejen v jednání mezi ANO a ČSSD. Komunisté, kteří tolerují menšinovou vládní koalici, trvají na snížení schodku rozpočtu o deset miliard na 30 miliard korun. „Jedná se o typicky socialistický přerozdělovací rozpočet,“ komentoval návrh předseda poslaneckého klubu opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Klesá podle něj podíl investic do budoucna, což je cesta do zaostalosti.

Autor: