čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Ve vedení vědeckého centra Univerzity Palackého končí přední chemik Radek Zbořil

Přední český chemik z Univerzity Palackého v Olomouci (UP) Radek Zbořil, jehož jméno je v posledních měsících spojováno s kauzou manipulace dat v odborném článku, se vzdá funkce ředitele univerzitního vědeckého pracoviště Regionální centrum pokročilýchtechnologií a materiálů (RCPTM).

Personální rozhodnutí je výsledkem jednání mezi vedením UP, přírodovědecké fakulty a Zbořilem. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Zbořil podle MfD ale odmítá, že by odchodem z čela RCPTM reagoval na závěry etické komise UP, podle nichž úpravu dat inicioval. Proti nálezům komise se chce nadále bránit.

„Organizační změna v managementu RCPTM souvisí s potřebou věnovat maximální úsilí projektům, které centrum získalo, a připravit nové mezinárodní projekty. Proto pověřím svého zástupce Michala Otyepku vedením a budu se naplno věnovat vědecké práci a přípravě velkých grantů," řekl MfD Zbořil.

Konstatováním, že Zbořil inicioval manipulaci s daty, uzavřela nedávno etická komise několikaměsíční šetření ve 12 let staré kauze. V případu jde o článek, který v roce 2007 otiskl prestižní časopis Journal of the American Chemical Society. Zbořil byl spoluautorem článku. Součástí textu byl graf, u něhož někdo umazal odchylky prokazující přítomnost šťavelanu železnatého ve zkoumaném nanomateriálu.

Závěry vědců pak byly přesvědčivější. RCPTM je součástí Přírodovědecké fakulty UP. V Olomouci bylo vybudováno díky půlmiliardové dotaci z evropských fondů. Působí v něm zhruba stovka vědců z několika zemí.

Autoři | Foto Facebook Pevnost poznání Olomouc

Štítky chemik, Zbořil, univerzita, vzdělávání, vědec, manipulace, odchod

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.