Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na šampionátu FireFit Rodgau 2019 v německém Rodgau Češi zvítězili ve štafetě, medaile dovezli i z ostatních disciplín

Ve dnech 20. a 21. června 2019 se v německém městě Rodgau konal Championships FireFit 2019. V šampionátu porovnávali své síly závodníci z celé Evropy, z České republiky zde bojovali Lucie Bůbelová ze SDH Veselá, Hanina Havlíčková ze SDH Zlatá Olešnice, Petr Plaček z HZS Pardubice, Tomáš Višňar z HZS Jičín a Jan Pipiš z HZS Liberec – 3M Scott Czech Lion.

Principem toho závodu je proběhnutí Firefit dráhy v co nejkratším čase. Hasič startuje s aktivním dýchacím přístrojem v zásahovém oblečení, botách, přilbě a rukavicích.

Po zaznění startovního zvukového signálu si hasič hodí na rameno 20kg hadici a vybíhá 6 poschoďových ramen, následně odhodí jednu hadici do boxu a tahá další nahoru.

Po seběhnutí schodů následuje FireFit sled force, slalom a tahání zavodněné hadice. Následně hasič proudem sestřelí hořící terč a do cíle už zbývá “pouze“ odtáhnout 80kg figurínu.

Tato disciplína pochází z Kanady, kde se běhá jako prověrka fyzických schopností profesionálních hasičů a je totožná jak pro ženy, tak pro muže.

V kategorii žen se Hanina Havlíčková z SDH Zlatá Olešnice umístila na 2. místě a Lucie Bůbelová z SDH Veselá vybojovala 5. místo.

V kategorii muži obsadil Tomáš Višňar 2. místo (M30), Honza Pipiš 3. místo (M) a Petr Plaček 5. místo (M).

—-

Druhý závodní den patřil závodům tandemů a štafet.

V tandemech si závodníci trať rozdělí na dva úseky a na rozdíl od závodů typu FCC si první závodník po zaznění startovního signálu musí nejprve obléct dýchací přístroj. V polovině trati si běžci mění tlakovou lahev s čímž se zde pral téměř každý.

V tandemech žen se podařilo českým holkám zabojovat a dvojice s názvem “Nobody can´t stop us“ ve složení Hanina Havlíčková a Lucie Bůbelová si do ČR přivezla stříbro.

V kategorii tandem mix obsadila Hanina Havlíčková (CZ) a Sebastjan Vovko (SVN) 1. místo.

Kategorii tandem muži vyhrála dvojice “Fire Lions“ ve složení Jan Pipiš (HZS Liberec – 3M Scott Czech Lion) a Pascal Dulge (GER).

V kategorii štafet Češi opět ukázali své síly, a tak čeští profesionální hasiči vyhráli zlato a nechali za sebou týmy z celé Evropy.

Sdílet