Vyjádření občanského postoje i umělý útok na Benešovou. Šéfové sněmovních stran komentují Letnou

Jak šéfové sněmovních stran komentují letenskou demonstraci? (zdroj: ČT24)

Nedělní demonstrace na Letné mířila proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO). Premiér zopakoval, že odstoupit nehodlá. Někteří členové vlády sice zdůraznili právo lidí vyjádřit názor, ale zároveň odmítli, že by byla ohrožena nezávislost justice. Opozice demonstranty většinou podporuje a chce vyslovit kabinetu nedůvěru, ve sněmovně se o tom bude jednat ve středu. Podívejte se přehledně na reakce představitelů sněmovních stran na letenský protest.

Česká republika se nikdy neměla tak dobře jako teď. Nikdy. (…) Takže člověk z toho má pocit, že čím víc peněz pumpujeme, tak víc jsou lidé nespokojení.
Andrej Babiš
premiér, předseda hnutí ANO
Takové obrovské množství lidí, které vyjadřuje svoji nespokojenost, žádá demisi Andreje Babiše, je jasným důkazem, že většina společnosti vnímá to, co my říkáme.
Petr Fiala
Předseda vlády ČR
Zazněly tam podle mě docela závažné obavy a já bych očekával, že nějakým způsobem budou vládní politici minimálně s občany komunikovat.
Ivan Bartoš
předseda Pirátů
Já to vnímám jako volání občanů po systémových změnách směrem k přímé demokracii.
Tomio Okamura
předseda SPD
Setrvávám na svém stanovisku, že útok na Marii Benešovou je od počátku umělý a podle mého soudu nesprávný.
Vojtěch Filip
předseda KSČM
Je to dobře, že mají prostor vyjádřit svůj politický názor. Jsou věci, se kterými se dá souhlasit, například požadavek na nezávislou justici, pak jsou některé věci, se kterými se souhlasit nedá, a pak jsou některé věci, které se vyřeší pouze volbami.
Jan Hamáček
vicepremiér, předseda ČSSD
Veřejnosti není lhostejné, jaká je tady politická situace, jaké kroky třeba činí tato vláda nebo pan premiér osobně, a to já velmi vítám.
Marek Výborný
předseda KDU-ČSL
Jsem rád, že občanům není jedno, jaká je pověst České republiky, a že takto vyjadřují svůj občanský postoj.
Jiří Pospíšil
předseda TOP 09
Že se tolik lidí dá dohromady, těch, kteří chtějí demokracii v České republice a demokracii nedeformovanou, tak to mi přijde úžasné.
Jan Farský
místopředseda STAN