Ministr Vojtěch zjišťoval informace přes lobbistu Horáčka. Třeba o platu Němečkovy ženy

Události: Styky Adama Vojtěcha s Tomášem Horáčkem (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se ještě jako tajemník v resortu financí snažil získat informace o manželce tehdejšího ministra Svatopluka Němečka (ČSSD). Zjistil to Český rozhlas. Vojtěch pověřil lobbistu Tomáše Horáčka, aby údaje získal podáním žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Ministr tvrdí, že vše inicioval Horáček. Ten ale říká opak.

Na konci roku 2014 čelil Němeček časté kritice od vládních partnerů z hnutí ANO. „Pokud by se takto choval můj ministr, tedy náš ministr, našeho hnutí, tak bychom to určitě řešili radikálně,“ hřímal tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO). Němeček kontroval: „Jde o snahu rozeštvávat sociální demokracii.“

V té době se tehdejší tajemník ministra financí Adam Vojtěch dohodl s Tomášem Horáčkem, že lobbistova advokátka požádá o zveřejnění platu a bonusů Němečkovy manželky Zdenky Němečkové Crkvenjaš působící v nemocnici v Ostravě. „Tehdy byl určitý podnět, informace o tom, že tam můžou být nějaké nestandardní podmínky,“ vysvětluje dnes Vojtěch.

Informace odmítla poskytnout jak ostravská nemocnice, tak ministerstvo zdravotnictví. Proti postupu úřadu proto podala advokátka Tomáše Horáčka žalobu k soudu. Němeček na to nyní vzpomíná rozzlobeně: „Cílem tohoto byl osobní útok na rodinné příslušníky člena vlády. Kdyby měl jakékoli podezření, že se děje něco nekalého, tak se mohl oficiálně dotázat.“

Žádné protislužby

Vojtěch ale tvrdí, že oficiální komunikace mezi resorty financí a zdravotnictví byla tehdy problematická. „Ministerstvo nám opakovaně na dopisy odpovídalo, že nám neposkytne informace,“ vzpomíná. Podle Němečka to však není pravda. „Samozřejmě jakékoli informace, které ministerstvo financí chtělo, tak oficiálně dostávalo,“ ujišťuje.

Horáčka prý Vojtěch bral jako oznamovatele problémů s hospodařením ve zdravotnictví. „Zřejmě mě považoval za člověka, který měl povědomí o procesech, které v resortu probíhaly,“ sdělil Horáček ČT.

Žádné protislužby podle obou mužů nenásledovaly. V současnosti se Vojtěch od podnikatele distancuje. Horáček je stíhaný kvůli údajným manipulacím se zakázkami v pražských nemocnicích.