Prezident Zeman se příští rok v Rusku zúčastní oslav 75. výročí konce války

24.06.2019 20:21

Prezident Miloš Zeman se příští rok v Rusku zúčastní květnové oslavy 75. výročí konce války. Přijal pozvání ruského prezidenta Vladimira Putina, které mu předal Putinův poradce Jurij Ušakov. O dnešním setkání Zemana s Ušakovem na zámku v Lánech ČTK informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman konec války v Moskvě slavil už v roce 2015, několikrát se také zúčastnil oslav na ruské ambasádě v Praze.

Prezident Zeman se příští rok v Rusku zúčastní oslav 75. výročí konce války
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Česka Miloš Zeman

„Jurij Ušakov tlumočil prezidentu republiky pozvání prezidenta Ruské federace Vladimira Putina na květnovou oslavu v roce 2020 u příležitosti 75. výročí vítězství nad nacistickým Německem. Prezident republiky toto pozvání přijal,“ napsal Ovčáček. Den vítězství se v Rusku slaví 9. května, tedy o den později než na Západě včetně Česka.

V květnu 2015 se Zeman v Moskvě zúčastnil oslav 70. výročí vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem jako jeden z mála evropských státníků. Oslavy se odehrály zhruba rok po ruské anexi Krymu. Zeman se tehdy setkal i s Putinem, uctil památku padlých sovětských vojáků, vojenské přehlídce na Rudém náměstí ale nepřihlížel. Zemanovu cestu do Moskvy česká vláda schválila až napodruhé poté, co prezident řekl, že na moskevské armádní defilé nepůjde.

Oslav konce druhé světové války na ruském velvyslanectví se Zeman zatím naposledy zúčastnil v letošním roce. V projevu předneseném v ruštině stejně jako loni přirovnal nacismus k islamistickému terorismu a vyzval k boji proti teroristům, dokud si jejich činy nevyžádají stejně obětí jako činy nacistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…