Manukový med skrývá nesmírně příznivé účinky na lidské zdraví

Slyšeli jste již o manukovém medu? Manukový med skýtá řadu výhod pro lidské zdraví. I když je na pořízení finančně náročnější, za ochutnání jistě stojí. Objevte i vy, jaké účinky nám tento jedinečný med nabízí.

Balmín metlatý

Balmín metlatý (Leptospermum scoparium) je nenáročnou teplomilnou dřevinou, která je hojně pěstována pro své květy a příznivé léčebné účinky. Původní domorodý název této dřeviny je Manuka, jedná se o maorské jméno. Balmín pochází z jihovýchodní Austrálie, Tasmánie a Nového Zélandu. Pěstován byl především jako okrasná dřevina, ale rozšířil se do dalších tropických a subtropických oblastí. Narazit na něj dnes můžete například také na Havaji či ve Středozemí. Stálezelený keř kvete bílými a růžovými kvítky. Dosahuje výšky až 4 metrů.

Význam

Samotná dřevina měla pro pro domorodé obyvatele velký význam. Je silně léčivou a pokud dojde k jejímu naříznutí, vytéká z mladých větví sladká tekutina, která je používána ke zmírnění kašle. Využívá se také hojně kůry z balmínu, který slouží například k léčbě bronchitidy. Listy se používají k výrobě mastí, žvýkají se, ale dochází také k inhalování výparů z listů. Z listů se získává také léčivý esenciální olej, který je bohatý na flavonoidy a terpenoidy. Právě ty mají silné antimikrobiální, protizánětlivé, antimykotické a protialergické vlastnosti. Esenciální olej se používá k léčbě ekzémů, lupénky, akné a různých zánětů.

Med

Velmi zajímavý je med, který je získáván včelami sběrem pylu z květů balmínu metlatého. Tento med má velmi specifickou strukturu, ale také chuť a zdravotní význam. Je bohatý především na obsah enzymů, které vykazují antibakteriální vlastnosti. Dokonce při dezinfekci ran má stejnou antiseptickou účinnost jako peroxid vodíku. Je účinný například na zlatého stafylokoka (Staphylococcus aureus).

Zdravotní přínosy

Trávení

Manukový med má příznivý vliv především na trávení. Snižuje riziko vzniku zánětu při problémech s trávením, zmírňuje také bolesti břicha a nepříjemné nadýmání. Obsahuje totiž prebiotika, která jsou důležitá pro růst zdravých bakterií ve vašich střevech.

Imunitní systém

Manukový med má silné antibakteriální vlastnosti a je skvělým ochráncem zdraví a posilou imunitního systému. Dopřávejte si ho pravidelně jako prevenci a podporu léčby oparů, vředů, kožních infekcí, ran apod. Celkově manukový med povzbuzuje tělo, podporuje hojení ran a je prevencí infekcí.

Při bolestech v krku

Skvělým pomocníkem je manukový med také při bolestech v krku. To vše díky antibakteriálním vlastnostem, které zamezují šíření bakterií, které jsou za bolest v krku odpovědné.

Pokožka

Manukový med má díky antibakteriálním a protizánětlivým vlastnostem příznivý vliv na pokožku. Podporuje léčbu akné, zdraví pleti a je účinný i při léčbě ekzému. Celkově manukové med snižuje riziko zánětlivých reakcí pokožky.

Co znamená UMF?

Na balení manukového medu najdete symbol a připojenou hodnotu UMF, která může být například 5+, 10+, 15+ apod. UMF je zkratkou pro Unique Manuka Factor a jedná se o ochrannou známku a možnost identifikace manukového medu. Jde vlastně o určení antibakteriální aktivity konkrétního manukového medu, jelikož každý med může mít obsah antibakteriální aktivity odlišný. Každý med z jiné oblasti, od jiných včel a z jiného roku je jiný. Avšak už med s koncentrací antibakteriální aktivity 10 plus má silné antibakteriální schopnosti.

POZOR: Manukový med se nedoporučuje pro konzumaci dětem do 1 roku. Neměl by se přidávat do horkých nápojů a jídel, aby nedošlo k jeho znehodnocení.

Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/155456283@N02/35107875001

Pavla Novotná

Miluji přírodu a vše co s ní souvisí. Hrozně ráda cestuji a zajímám se o různé bio produkty, zdraví prospěšné látky, vitamíny apod. Snad vám moje články pomohou najít odpovědi na otázky co vás trápí.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X