Důvody, které mohou kazit snahu o hubnutí, i když pravidelně cvičíte

Stravujete se správně, cvičíte často, ale přesto máte stále pocit, že neztrácíte váhu? Pravdou je, že dobře jíst a cvičit by mělo být dostačující, ale je to pouze jedna část ve snaze zhubnout. Nezřídka se lidé dopouštějí hned několika chyb, které jim snahu zhubnout kazí, přestože tedy cvičí a jedí správně. Společně se dnes na tyto chyby zaměříme.

Nevhodné potraviny

Možná poctivě cvičíte a jíte zdravě, přesto je to právě kuchyně a vaření, kde zaměřit pozornost. Strava je 80% úspěchu. Škrobnaté sacharidy (jako brambory, rýže, zrna) konzumujte pouze ve dnech, kdy děláte silový trénink nebo přísnější cvičení. Ve dnech odpočinku, nebo když vykonáváte lehké kardio, se snažte držet jen bílkovin a zeleniny. Vynechejte tyto sacharidové přílohy, také se vyvarujte se nadbytečného chleba a cukru.

Hodně kalorií

Ještě něco málo k jídlu. Jezte pomalu a důkladně žvýkejte každé sousto. Díky tomu bude mít vaše zažívání méně práce a dokonce sníte méně a budete se cítit sytější. Pokud cvičíte, máte vyladěný jídelníček, může to být proto, že stále přijímáte nadbytek kalorií. To neznamená hladovět a ani si nemusíte počítat každé sousto, ale vyplatí se mít trochu přehled o přijímaných kaloriích. Některé potraviny vyměňte za nízkokalorické.

Děláte příliš mnoho kardia

Ano, kardio je nezbytnou součástí vašeho tréninku. Udržuje vaše srdce zdravé, zvyšuje váš metabolismus a potíte se, což je dobře. K problému však může skutečně přispět kardio cvičení, pokud je ho příliš mnoho. Delší kardio, jako je 90 minut na běžícím páse nebo dlouhé běhání venku, může být na úkor svalové hmoty, která je nezbytná pro zvýšení metabolismu a spalování kalorií. To způsobí, že tělo se stane více vytrvalostní, ukládá energii v podobě tuku, aby bylo zajištěno, že má dostatek rezervního paliva. Nemluvě o tom, že si tím dramaticky zvyšujete chuť k jídlu, což je více náchylné k zbytečnému mlsání či přejídání.

Nezvedáte závaží

Tuto chybu dělají velmi často ženy – vyhýbají se činkám a závaží. Ne, nabušený svalovec z vás nebude, když budete posilovat s rozumem. Svaly potřebují výživu, takže pokud se nebudete bát provádět cvičení s činkami, stane se, že si svaly budou energii brát z vašich tuků. Úplně nejlepší je na hubnutí spojit posilování, kardio a dynamické cvičení. Například 2 hodiny týdně posilování, hodinu dynamického cvičení, hodinu kardia a hodinu jógy nebo kvalitního strečinku. Ve dnech odpočinku pak procházka a protažení těla. V podstatě si to můžete rozdělit, jak se vám to hodí, ale posilování by chybět nemělo, naopak by mělo převažovat. Pokud vás nebaví činky, můžete posilovat pouze s váhou vlastního těla.

Zahříváte lavičky

Pokud chodíte cvičit někam do tělocvičny a cvičíte sami, bez trenéra, může se stát, že jste k sobě mírní nebo že se bojíte některé cviky provádět. Nezřídka lze ve fitness centrech vídat i dvě kamarádky, které si tam lážo plážo pocvičí a suma sumárum z hodiny cvičí 15 minut, zbytek prokecají. Na permanentce pak vidí, kolik hodin trénovaly a nejde jim do hlavy, že nehubnou. Tudíž nehlídejte si jen čas trávený cvičením, ale především poctivost a energii, kterou do cvičení vložíte.

Málo času na zotavení

Zotavení a odpočinek jsou často důležitější než samotné cvičení. Je to v těch obdobích, kdy vaše tělo provádí největší spalování tuků. Dejte si tedy čas, abyste se plně zotavili. To však neznamená, že se máte válet na gauči. Běžte si rekreačně zaplavat, dopřejte si zdravou procházku, zacvičte si jin jógu, která protahuje tělo a zlepšuje flexibilitu. A úplně nejdůležitější je – poslouchat své tělo.

Přemíra stresu

Když je lidské tělo po delší dobu vystaveno stresovému hormonu (kortizolu), má to negativní dopad na zdraví a bohužel i na hubnutí. Přemíra cvičení není jediným stresovým faktorem pro tělo, může to být i stres v osobním či profesním životě. Cvičte, ale cvičte s rozumem a střídejte dynamiku, posilování, kardio a protahování. Se zklidněním a zmírněním stresu vám pomůže jóga a dechová cvičení. Pokud chcete cvičit každý den, i to je možné, ale jen s rozumným plánem a střídáním různých typů cvičení.

Obrázky: pixabay.com