Halloumi je tradiční kyperský sýr, který se vyrábí ze směsi ovčího, kozího a kravského mléka. Konzistencí se trošku podobá mozzarelle, ale podstatnou vlastností je to, že ho lze dobře tepelně upravovat, takže se náramně dobře hodí i pro grilování.
Tento lehký chod chce Pohlreich podtrhnout i zeleninovou přílohou. Z rajčat, paprik, lilku a cukety proto vyrobil směs ve stylu ratatouille. Ale vlastně je to příloha, která by se hodila i jakémukoliv masu.
Tento pokrm se v každé francouzské rodině připravuje trošku jinak, podobně jako guláš nebo svíčková u nás. Podívejte se, jak ratatouille připravuje Chantal Poullain.
„Vaření se rovná krájení. Hodně krájení,“ upozorňuje kuchař a předvede koncert s nožem. Než se v planche, což je něco jako plochý rendlík, který se pokládá v grilu na mřížku, rozehřeje olivový olej, musí bleskově nahrubo nakrájet česnek a cibuli.
Když je vloží do nádoby, získá trošku času než zesklovatí a využije ho, aby nakrájel ostatní ingredience. Rajčata, papriku, cuketu a hlavně lilek, který napřed prosolí, aby z něj vytáhl přebytečnou hořkou šťávu.
Jako první přijdou do pánve cuketa a paprika, které se připravují nejdéle, obligátně nesmí chybět sůl a pepř, pak následuje rajče a lilek. Směs se bude dusit s bílým vínem a aby mělo jídlo středomořský šmrnc, nesmí chybět trocha tymiánu a rozmarýnu.
Grilování samotného sýra je absolutně nenáročné. Stačí nakrájet na plátky asi centimetr a půl silné, pokapat olejem a položit na mřížku vedle pánve.
Podle Pohlreicha je proces velmi rychlý a stačilo by ho grilovat klidně jen po jedné straně. Ale až ho vytáhne z grilu, posype jej nasekaným oreganem, aby byly bylinky kompletní. Pro zvýraznění chuti ho trošku pokape olejem a pak už jen stačí servírovat.
Na celý díl Rozpal to, šéfe! se můžete zpětně podívat na iPrima.cz.