Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V kauze zapáleného skladu textilu v Olomouci je stopa sponzora Hizballáhu

  4:52
Za případem jednoho z největších požárů v Olomouci posledních let se skrývá pozoruhodný příběh znesvářených libanonských obchodníků. Jak zjistila MF DNES, důležitou stopu v něm v minulosti zanechal muž, jehož USA vedou na černé listině kvůli financování teroristů z libanonského hnutí Hizballáh.
Požár zachvátil velký sklad textilu v ulici Matěje z Janova v Olomouci (25....

Požár zachvátil velký sklad textilu v ulici Matěje z Janova v Olomouci (25. června 2016). | foto: HZS Olomouckého kraje

Dnes jsou tomu přesně tři roky ode dne, kdy v Olomouci vzplál velkosklad plný oblečení. Ničivý požár, který krotila více než stovka hasičů, podle policejních expertiz někdo úmyslně založil.

Není ale jasné, kdo. Minulý týden nicméně u krajského soudu stanuli dva muži – Radim Král a Mohamad Chaito – kteří podle obžaloby požár přinejmenším plánovali.

Požár zničil sklad textilu

Zničenou skladovací halu si pronajímala firma Etcimex z Hradce Králové, která patří mezi největší společnosti obchodující se secondhandovým zbožím v České republice.

Minulou středu u soudu jako svědek vypovídal i Talal Halak, dlouholetý majitel Etcimexu a také strýc obžalovaného Mohamada Chaita.

Halak jako hlavní motiv pro podpálení označuje konkurenční boj. V pozadí případu se však skrývá i pozoruhodný příběh rodiny, kterou i přes dlouhé roky pobytu v Česku stále ovlivňuje neutěšená situace na Blízkém východě.

Mohamad Chaito dříve pro Etcimex pracoval. Jeho strýc Halak mu dal práci již v 90. letech. Na čas se pak sice rozešli, když Chaito odjel do USA, následně se ale vrátil a u strýce byl zaměstnaný dál.

V roce 2013 se ovšem rozhodl osamostatnit, přičemž s sebou vzal část zaměstnanců Etcimexu a také některé klienty. Podle Halaka se ale synovci v obchodu nedařilo, což podle něj vyústilo až k plánu na podpálení skladu jeho Etcimexu.

Jak vypadal boj hasičů s požárem velkoskladu textilu:

29. června 2016

Během soudního jednání navíc Halak synovce obvinil, že již několik let spolupracuje s izraelskou tajnou službou Mossad, které podle něj v minulosti udával část zaměstnanců z ciziny.

„Když u mě Chaito pracoval, tak mi po každé schůzce s nimi (agenty Mosadu) říkal, co jim říkal a co za to dostane,“ zopakoval Halak svá slova ze soudního jednání, když ho minulý týden kontaktoval redaktor MF DNES. Halak tvrdí, že synovce nabádal, aby s Mosadem nespolupracoval.

Chaito slova svého strýce odmítá, s izraelskou tajnou službou prý nikdy nic neměl.

„Pan Mohamad Chaito popírá, že by byl agentem či že by jakkoliv spolupracoval s Mosadem. Toto tvrzení svědka pana Halaka se nijak nezakládá na pravdě a je smyšlené s cílem poškodit pana Chaita,“ řekl MF DNES Chaitův advokát Martin Langpaul.

„Toto nařčení představuje vážné ohrožení pana Mohamada Chaita i jeho rodiny. Má obavu o svůj život i bezpečí své rodiny,“ dodal Langpaul.

Chaito se svým advokátem odkazují na fakt, že pro Libanonce může znamenat i pouhé podezření ze spojení s izraelskou tajnou službou de facto rozsudek smrti.

„Libanon a Izrael jsou v podstatě nepřátelské země. Spolupráce se zpravodajskou službou cizí moci, tím spíše s izraelským Mosadem, je v Libanonu považována za velezradu, za kterou v Libanonu hrozí i trest smrti. Pan Chaito je přesvědčen, že se jedná o snahu pana Halaka o cílenou likvidaci jeho osoby z pomsty,“ říká Langpaul.

Byznys s významným sponzorem Hizballáhu

Již během soudního jednání Chaito uvedl, že podle něj jsou naopak problematické aktivity jeho strýce v obchodu s Afrikou. Etcimex prodává zboží v České republice, ale vyváží oblečení také na Ukrajinu, Balkán a právě do Afriky.

Firma vznikla v roce 1991. V jejím čele stál jakožto ředitel právě Talal Halak. S životem v tehdejším Československu již měl dost zkušeností. V roce 1982 získal coby libanonský student diplom počítačového inženýra na Vysoké škole elektrotechnické v Plzni. Pak odjel za prací do Saúdské Arábie, Španělska a několik let pracoval ve svém oboru v Libanonu.

V roce 1991 se vrátil do Československa, jelikož jeho manželka je Češka. Na založení firmy však tehdy neměl peníze. Ty nakonec poskytl jiný obchodník – Kassim Tajideen. Muž, který se později objevil na černé listině v USA kvůli financování teroristického hnutí Hizballáh a měl problémy se zákonem kvůli daňovým únikům.

Podle dohledatelných informací je Tajideen zámožný a vlivný muž. Obchodoval s nejrůznějšími komoditami, například cukrem nebo rýží. Vlastní několik nemovitostí a podle některých zdrojů působil i v byznysu s diamanty.

V rozhovoru, který v minulosti poskytl deníku The Gurdian, Tajideen popsal, že se narodil v Libanonu, ale brzy se odstěhoval do západní Afriky. Působil hlavně v Sieře Leone, kde také rozjel obchody s potravinami.

Bohatý obchodník a chudý inženýr

V roce 1989 přesunul vedení firmy do Belgie a o dva roky později mimo jiné zakládá v Československu firmu European Trading Company import-export – později zkrácenou na Etcimex.

„Kassim zakládal firmu, já jsem byl tehdy chudý inženýr, takže jsem pro něj pracoval,“ vzpomíná Halak. Oba totiž pocházejí z jihu Libanonu.

Halak po pár letech získal poloviční podíl v Etcimexu. „Když jsem ale později viděl, že má různé nesrovnalosti, tak jsem mu řekl: Kamaráde, já skončím. Koupil jsem od něj druhou půlku a naše cesty se rozešly,“ uzavírá éru s Kassimem.

Tou dobou už se o Kassima zajímala belgická policie. V roce 2003 Tajideena a jeho ženu v Belgii zatkli za účetní nesrovnalosti, obchod s krvavými diamanty a podezření z financování Hizballáhu. V roce 2004 je definitivně vymazán jako společník Etcimexu z obchodního rejstříku. Po několika letech z obžaloby zůstaly pouze daňové nesrovnalosti a pokuta 150 tisíc eur.

Muž z černé listiny

V roce 2009 však USA zařadily Tajideena na černou listinu – podle amerických úřadů totiž patří mezi významné sponzory libanonské teroristické skupiny Hizballáh. Přispíval prý řádově desítky milionů dolarů prostřednictvím svého bratra, jednoho z důstojníků Hizballáhu.

Dnes má Tajideen obstavené účty a v roce 2017 jej zatkl Interpol na letišti v Maroku. Loni jej americký soud podle deníku The Washington Post uznal vinným z praní špinavých peněz.

Právě kvůli podnikání s Tajideenem se i Halak ocitl v podezření, že má také blízko k libanonským teroristům. Roli hrálo i to, že od roku 2013 působil jako předseda Libanonského klubu v ČR, který sdružuje libanonskou komunitu.

„Chaito o mě v souvislosti s tím tvrdil, že jsem terorista a že spolupracuji s Hizballáhem. Já jsem přitom původně komunista, do Československa jsem přijel ještě skrz komunistickou stranu Libanonu. S názory Hizballáhu absolutně nesouhlasím a jsem úplně proti nim. Já jsem materialista, nikdy jsem nebyl v mešitě,“ brání se Talal Halak.

V Etcimexu již nepůsobí, firmu vede jeho syn Kamil, kterému Talal podle svých slov pouze radí.

Mohamad Chaito si po osamostatnění v roce 2013 založil firmu Baumatex. V ní už ale rovněž nepůsobí a říká, že ji prodal. Podle obchodního rejstříku je firma již zrušená. Chaito má nyní „svůj byznys“, podle rejstříku autoservis – on sám je totiž vyučený automechanik. Se strýcem jsou rozhádaní.

Za údajnou přípravu podpálení olomoucké haly mu hrozí až patnáct let ve vězení. Obžalobu ovšem Mohamad Chaito odmítá a tvrdí, že je nevinný.

Autor:
  • Nejčtenější

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policie dopadla cizince, který před Andrův stadion nastražil prasečí hlavy

13. dubna 2024  18:01,  aktualizováno  15.4 11:10

Vandala, který v sobotu 13. dubna ráno polepil Andrův stadion v Olomouci plakáty proti vedení a...

„Ten váš krokodýl je jako živý.“ Dundee se stal celebritou, krmí ho celá vesnice

15. dubna 2024  5:45

Nový seriál iDNES Můj mazel představuje netradiční chovatele a jejich miláčky v Olomouckém kraji....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Olomouci uvedli do funkce nového arcibiskupa. Obřadu přihlížely tisíce lidí

13. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  10:54

V pořadí 15. arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jozef Nuzík se ujal úřadu. Na bohoslužbu v...

Muž přinesl na policejní služebnu v Prostějově tašku plnou funkčních granátů

19. dubna 2024  15:30

Ráno policisty v prostějovské ulici Újezd pořádně vylekal senior, který na jejich služebnu přinesl...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Jaképak bentley, my máme novou cisternu! Hasiči ze Zábřehu videem baví internet

19. dubna 2024  10:33,  aktualizováno  11:03

Jen s jedním slovem si velitel dobrovolných hasičů a místostarosta města Zábřeh Josef Klimek...

V kauze Autostráda šidili stavbu silnic, místo bourání vozovku položili na starší

19. dubna 2024  5:32

Nechat si vrátit peníze, nebo rozebrat silnici? Hejtmanství má první výsledky analýz kvality...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...