Dopravní podnik zmodernizuje tunel metra mezi stanicemi Háje a Kačerov

tunel metra

tunel metra Zdroj: David Malík

tunel metra
2
Fotogalerie

Největší pražská firma investuje další peníze do modernizace městské hromadné dopravy. Dopravní podnik zaplatí téměř čtvrt miliardy korun stavebním firmám Brema a Hochtief za zmodernizování osvětlení a zásuvkových skříní v tunelu metra a přilehlých služebních prostorách mezi stanicemi Háje a Kačerov na nejstarší lince C. Deníku E15 informaci potvrdila mluvčí DPP Aneta Řehková.

Pracovníci dvou vítězných firem už zahájili práce na projektu, v současnosti finalizují prováděcí dokumentaci. Rekonstrukce tunelu potrvá dva roky a měsíc a bude probíhat po etapách, takže provoz metra nebude kvůli těmto pracím přerušen.

„Současné osvětlení je původní z výstavby trasy druhého úseku linky C, která byla uvedena do provozu v roce 1980. Modernizací dojde ke zvýšení spolehlivosti osvětlení a zásuvkových rozvodů, úspoře elektrické energie a rovněž ke splnění současných požadavků na osvětlenost a požární bezpečnost, jak cestující veřejnosti, tak i provozních pracovníků,“ vysvětlila Řehková. DPP vyplatí dvojici firem 245 milionů korun, původně předpokládal výdaj o téměř 32 milionů nižší.

Obdobné akce jsou plánovány i v dalších tunelových úsecích metra. Zdaleka nejvyšší investicí v oblasti metra bude pro Prahu výdaj na stavbu nové linky D. Ta začala minulý týden geologickým průzkumem na Pankráci. Jen za něj magistrát zaplatí téměř 1,6 miliardy korun.

Stále ale není jasné, jak bude financována hlavní stavba metra z Písnice na náměstí Míru v předpokládané hodnotě 72 miliard korun: zda půjde část peněz ze státního rozpočtu, ze zvažovaného úvěru od Evropské investiční banky nebo z jiných zdrojů.

Výrazně nižší částku pohybující se v řádu statisíců či jednotek milionů korun investuje DPP do pilotního projektu, během kterého bude testovat využití displejů s časy příjezdů metra ve vestibulech stanic. O záměru DPP jsme informovali v tomto článku.