Mateřské školy v místních částech se nově sloučí

Mateřské školy v místních částech se nově sloučí
TISKOVÁ ZPRÁVA
 

 
 

Vyškov, 24. června 2019 – Mateřská škola Opatovice a Rychtářov, okres Vyškov, příspěvková organizace. Tak bude znít nový název dvou sloučených mateřských škol v jednu, kterou bude i nadále zřizovat město Vyškov. Důvod je jednoduchý: špatná personální situace v jednotřídní Mateřské škole Rychtářov. Nestabilní je dlouhodobě a sehnat učitelku v místní části je mnohdy pořádný oříšek. Přináší to navíc další potíže.

Například ani o letních prázdninách nelze rodičům nabídnout otevření školy déle než na dva týdny v červenci. „Řešením je sloučení rychtářovské školy s nejbližší v okolí. S opatovickou jsou od sebe vzdálené sedm kilometrů. Práce učitele v mateřské škole je psychicky a fyzicky náročná. O potřebě stability a poskytování kvalitního vzdělávání se nemusíme ani bavit, v případě tak malého kolektivu zaměstnanců je ale zajištění chodu školy obzvlášť obtížné,“ zmínila místostarostka Vyškova Karin Šulcová s tím, že důvodem špatné situace byla mimo jiné dlouhodobá pracovní neschopnost učitelek rychtářovské školy. Nejvážnější situace nastala v dubnu letošního roku, kdy se mateřinka ocitla prakticky zcela bez pedagogů. Provoz město zajistilo dočasně střídajícími se učitelkami.

Mateřská škola Rychtářov v právě končícím školním roce vzdělávala 23 dětí, v Opatovicích se jednalo o 26 dětí v jedné a 12 dětí se speciálními vzdělávacími potřebami v druhé třídě. Součástí obou budov je školní jídelna. „To se nemění. Děti budou nadále docházet do svých mateřinek, kde se budou i stravovat, ředitelství pro sloučené školy bude ovšem v Opatovicích. Na přejímající organizaci zároveň přejde veškerý majetek, práva a závazky Mateřské školy Rychtářov,“ vysvětlila vyškovská místostarostka.

Sloučením obou škol se navíc otevřou možnosti sjednocení používaných výukových metod a forem vzdělávání dětí, včetně těch se speciálními vzdělávacími potřebami. Výhodou je také možnost nabídnout rodičům dětí z Rychtářova delší provozní dobu mateřinky a o letních prázdninách delší provoz než dosud. „Sloučený subjekt pak díky vyššímu počtu zaměstnanců dokáže lépe čelit situacím vzniklým v důsledku dlouhodobých nepřítomností zaměstnanců. Rodiče jsme o změnách informovali,“ doplnila místostarostka Šulcová.

 
Zodpovídá: Bc. Michal Kočí
Vytvořeno / změněno: 24.6.2019 / 24.6.2019

Počet návštěv: 863
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém