Palubní střelec ze Lhoty se dočká pamětní desky i brožury

Zastupitelé rozhodli o pamětní desce
TISKOVÁ ZPRÁVA
 

 
 

Vyškov, 25. června 2019 – Před 110 lety se narodil v Opatovicích. Během války byl členem francouzského letectva a později byl příslušníkem jedné z nejproslulejších perutí Royal Air Force (RAF). Jeden z nejlepších československých stíhačů Bohumír Fiřt, plukovník letectva in memoriam, se loni na podzim dočkal odhalení pamětní desky. Muzejní spolek Vyškov nyní usiluje, aby se stejné pocty dostalo i jeho kamarádovi, se kterým utekl do Polska, aby se mohl zapojit do boje proti nacistům: občanu Lhoty a letci Františku Zabloudilovi.

 

O obou válečných hrdinech má rovněž vyjít brožura. Nejednou město Vyškov nejrůznějšími kroky prokázalo zájem o připomenutí historických souvislostí. Nyní zastupitelé města zvedli ruku na poskytnutí dvou individuálních dotací na projekt Stopy odvážných, uchování historické paměti Vyškova. V prvním případě půjdou peníze na pamětní desku palubního střelce podplukovníka Františka Zabloudila. Konkrétně 48 tisíc korun. „Vznikne v místní části Lhota, chybět nebude fotografie letce a znak perutě v porcelánu. Našich rodáků, obzvlášť pokud za sebou mají tak významnou činnost, si velmi vážíme. Podplukovník Zabloudil neváhal nasadit svůj život v boji proti fašismu, v boji za svobodu nás všech,“ poznamenal vyškovský místostarosta Josef Kachlík.

 

Také cílem druhého projektu je zajištění důstojné připomínky obou rodáků. Na vznik brožury o obou letcích RAF zastupitelé Vyškova uvolnili 35 tisíc korun. „Snahou je dostat jejich těžké a složité životní osudy do širšího povědomí Vyškovanů. A v širším záběru i k dalším zájemcům o historii Vyškova. Podařilo se jim splnit řadu obtížných úkolů. Zaslouží si proto, abychom si oba hrdiny protifašistického boje trvale připomínali,“ doplnil předseda Muzejního spolku Vyškov František Korvas.

 
Zodpovídá: Bc. Michal Kočí
Vytvořeno / změněno: 25.6.2019 / 25.6.2019

Počet návštěv: 732
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém