Babiši, průšvih roste: Tajná akce proti ČT a nepřátelům? Nové informace

25.06.2019 7:51

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch má problém. Český rozhlas upozornil na jeho propojení s podnikatelem Tomášem Horáčkem, stíhaným v korupční kauze, jenž už se podle reportéra Janka Kroupy doznal k některým svým činům. Server Neovlivní.cz k tomu dodává, že nás tento případ vrací do časů opoziční smlouvy mezi Milošem Zemanem a Václavem Klausem a popírá vše, s čím Babiš před šesti lety vstupoval do politiky.

Babiši, průšvih roste: Tajná akce proti ČT a nepřátelům? Nové informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s Milošem Zemanem

Trestně stíhaný podnikatel Tomáš Horáček ve veřejnoprávním rozhlase prozradil, že byl s Adamem Vojtěchem v kontaktu v roce 2014, tedy ještě v době, kdy byl mladý právník a někdejší hvězda Super star Vojtěch spolupracovníkem šéfa hnutí ANO Andreje Babiše na Ministerstvu financí.

Anketa

Myslíte, že Andrej Babiš bude premiérem až do konce tohoto volebního období?

96%
4%
hlasovalo: 26630 lidí

Nejsme rozhodně žádní kamarádi, ale historicky jsme spolu spolupracovali. A poté, co začal ředitele nemocnic odvolávat kvůli jejich spolupráci se mnou, tak mě to velmi zklamalo,“ řekl Horáček v rozhlase.

„Příběh nejmladšího člena Babišovy vlády – ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha – jakoby se odehrával na kulisách opoziční smlouvy. Tehdy měli někteří politici ČSSD i ODS  blízko k lidem z podsvětí. A vzájemně si šli na ruku. A využívali se pro různé protislužby,“ doplnil k tomu server Neovliní.cz.

Horáček měl pro Vojtěcha shánět informace např. o platu manželky bývalého ministra zdravotnictví za ČSSD Svatopluka Němečka nebo o hospodaření České televize. Vojtěch chtěl prý vědět, kolik bere generální ředitel ČT Petr Dvořák nebo jaké platy mají pracovníci tiskového oddělení veřejnoprávní televize.

„Mohl bych na Vás mít ještě jednu prosbu? Potřeboval bych poslat žádost podle zákona č. 106 na Českou televizi, kde jsou velké otázky, pokud jde o její hospodaření. Text žádosti zasílám v příloze, byl byste tak laskav a podal ji skrze paní doktorku?“ žádal Adam Vojtěch Horáčka s odkazem na podnikatelovu právní zástupkyni.  

Dnes ministr Vojtěch popírá, že ty informace používal k nějakému zákulisnímu boji. Prý jen prověřoval podněty o možném nehospodárném nakládání s finančními prostředky. Podle veřejnoprávního rozhlasu však sháněl informace o platu manželky exministra Němečka právě v době, kdy se Babiš zasazoval o Němečkovo odvolání z šéfa resortu zdravotnictví. Informace o České televizi sháněl Vojtěch také v době, kdy byl Babiš s veřejnoprávní televizí ve při.

Není bez zajímavosti, že mezi ministrem Vojtěchem a podnikatelem Tomášem Horáčkem existuje ještě jedno nepřímé pojítko. Server Seznam Zprávy upozornil, že obchodní vztahy s Horáčkem udržovala také společnost Porta Medica, kterou spoluvlastní jeden z blízkých ministrových spolupracovníků Jakub Král.

„Společnost Porta Medica pro nás zajišťovala poradenství v oblasti auditů, legislativy a retrospektivní klinické studie zdravotnického prostředku,“ uvedl pro Seznam Horáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…