Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaderný Kim nadále děsí USA. Snaha o denuklearizaci KLDR selhala

Donald Trump a Kim Čong-un
Donald Trump a Kim Čong-un
Foto: Reprofoto YouTube

Americká zpravodajská komunita se domnívá, že severokorejský vůdce Kim Čong-un není připraven na jaderné odzbrojení. V pondělním rozhovoru v americké konzervativní televizi Fox News to prohlásil ředitel americké vojenské rozvědky DIA Robert Ashley. Navzdory rozhovorům na nejvyšší úrovni mezi Washingtonem a Pchjongjangem v loňském a letošním roce zůstávají vztahy mezi USA a KLDR napjaté.

"Stále to ve zpravodajské komunitě vyhodnocujeme tak, že Kim Čong-un není na denuklearizaci připraven," řekl Ashley.

DIA Director Lt. Gen. Robert Ashley Jr. sat down with reporter Catherine Herridge to discuss DIA's various missions. Watch the segment tonight on Fox News’ ‘Special Report’ at 6 pm ET and ‘Fox News at Night’ at 11 pm ET. #DiscoverDIA #DoWhatMatters pic.twitter.com/yY8w9mRscW

— DIA (@DefenseIntel) 24. června 2019

Druhý summit amerického prezidenta Donalda Trump s lídrem KLDR, jehož hlavním tématem bylo odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova, skončil v únoru ve vietnamské metropoli Hanoji předčasně a bez dohody.

Spojené státy požadují, aby se Severní Korea nejprve zcela vzdala vývoje jaderných zbraní, teprve potom jsou ochotny odvolat sankce uvalené na KLDR za její jaderné a raketové zbrojní testy. Pchjongjang požaduje postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu.

Trump napsal Kimovi dopis a o nadcházejícím víkendu v rámci cesty na summit zemí G20 v Japonsku navštíví Jižní Koreu. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo nedávno vyjádřil naději, že dopis, který Trump poslal severokorejskému diktátorovi, povede k obnovení rozhovorů.

Dvoudenní návštěvu Jižní Koreje Trump zahájí v sobotu a v neděli by se měl setkat s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Do Jižní Koreje šéf Bílého domu přiletí ze summitu G20.

Témata:  Severní Korea USA Donald Trump Kim Čong-un

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy