Nevzhledné pajizévky. Lze se jich zbavit nebo už jsou navždy?

Pajizévky neboli strie jsou problémem, o kterém se moc nemluví a bojuje s nimi téměř každá žena. Nejvíce vznikají v těhotenství, kdy postihují oblast břicha, ale i hýždě, stehna, boky a prsa. Nejlepší je pojistit si jejich vznik předem a zásobit se dostatečným množstvím krémů a hydratačních olejů. Co když se udělají i tak? Je vůbec možné se jich zbavit?

Co jsou strie a proč se dělají?

Strie jsou obávaným problémem především z toho důvodu, že když jednou vzniknou, jen těžko se jich zase zbavíte. Strie jsou vnitřní jizvy, a v místě, kde vzniknou, sice není poškozena kůže, ale je ztenčena. Chybí pod nimi elastická vlákna. Stejně jako jiné jizvy, i strie se odstraňují velmi špatně. Zcela se jich nezbavíte nikdy.

Strie může způsobit rychlý růst, rychlé či velké nabytí váhy, mechanický tah kůže, hormonální změny, ale také genetické dispozice.

Prevence proti vzniku strií

Pokud chcete vzniku strií předejít, je nejlepší předem dostatečně hydratovat pokožku. Doporučují se různé oleje, gely a krémy s kolagenem, dokonce i sádlo – pozor, bez soli, pouze přírodní.

Než začnete experimentovat s přírodními přípravky, sáhněte raději po osvědčených kosmetických přípravcích, které jsou na strie určené. Můžete využít i ty pro těhotné ženy, přestože těhotné nejste. Důležité je, že splní svůj účel.

Co když už se strie vytvořily?

Pokud se vám strie i přes veškerou prevenci vytvořily, je potřeba zjistit, jak se jich zbavit. Jak už jsme napsali, jedná se o jizvy, i když jen drobné, takže se jich zcela nezbavíte už nikdy. Je však možné dosáhnout korekce.

Opět můžete sáhnout po přípravcích, které pomohou strie zmírnit a snížit jejich viditelnost. Tady už opravdu babské rady nepomohou. Vypravte se raději do lékárny a poraďte se, co by bylo pro vás nejlepší. Další variantou je pak chirurgický zákrok. Nemusíte kvůli tomu navštěvovat lékaře. Dnes se snížením viditelnosti strií zabývají i estetické kliniky.

Pokud jsou strie ještě čerstvé a červené, je možné použít cévní laser Vbeam. Vedle toho existují i lasery, které pomáhají postižená místa vyplnit novým kolagenem. Opět záleží na tom, v jaké oblasti se strie udělaly a jak jsou velké. Některé se podaří zaretušovat tak, že jsou téměř neviditelné, u jiných se alespoň sníží jejich viditelnost.

Autor: Sabina Huřťáková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments