Cyklistiku v roce 2019 čekají velké přestupy, Štybar zůstává

Cyklistiku v roce 2019 čekají velké přestupy, Štybar zůstává

Lefevere a Stybar

Nibali, Landa, Quintana, Zakarin, Mas, Bennett a mnozí další špičkoví cyklisté letos vymění své domovské stáje. Bude to zřejmě jeden z největších otřesů ve světových týmech za poslední roky. Naopak Zdeněk Štybar, možná trochu překvapivě, v silném týmu Deceuninck – Quick Step zůstává.

Zprvu to vypadalo všelijak. Štybar sice vyhrál na jaře dvě prestižní klasiky, ale nedosáhl na vítězství ve vytouženém klasikářském monumentu. V belgickém týmu byl také už osmým rokem. Navíc šéf stáje Patrick Lefevere přidal dost peněz velké hvězdě Julianu Alaphilippovi a tak nebylo jisté, zda zůstanou finance i na Štybara. Nakonec se to povedlo ke spokojenosti českého jezdce, který se v Belgii zabydlel, má belgickou manželku a v týmu se mu líbí.

Jinak ale nastane ve světovém pelotonu zemětřesení. Veřejným tajemstvím (s oficiálním ohlášením se prý pouze čeká na 1. srpen) je, že mezi hlavními protagonisty přestupů budou 34letý Ital Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), čerstvý korunní princ Gira 2019, který zamíří do stáje Trek-Segafredo a 29letý Mikel Landa (Movistar), tamtéž čtvrtý, do Bahrainu-Meridy.

Se španělským týmem Movistar se rozloučí i bývalý vítěz Giro d’Italia a Vuelty 29letý Kolumbijec Nairo Quintana. Sám závodník to potvrdili neoficiálně už v lednu při Vueltě a San Juan, ale kam přesně zamíří, nemusí být definitivně rozhodnuto. Zprvu se hovořilo o UAE Emirates, nyní to vypadá na druhodivizní Arkéa Samsic, který mu prý nabídl celý balíček podpůrného personálu, jezdců i dostatečných peněz. Zdá se, že francouzská stáj, kde už jsou velcí cyklisté Němec Andre Greipel (36 let) a Francouz Warren Barguil (27 let), bude nejspíš cílem kolumbijského jezdce.

Velký otřes čeká i tým Katusha-Alpecin a je vůbec otázkou, jak a zda bude pokračovat. Sám tým tvrdí, že ano, ale znalci jsou ohledně budoucnosti stáje skeptičtí. Na začátku Gira s ní pro nedostatečnou výkonnost rozvázal smlouvu hvězdný německý sprinter Marcel Kittel, který měl být hlavní hvězdou také na Tour de France. Na konci roku 2019 Katushu opustí i 29letý ruský jezdec Ilnur Zakarin. Spekulovalo se, že by mohl naopak přijít 28letý irský sprinter Sam Bennett (Bora-Hansgrohe), ale nyní se zdá, že to není moc pravděpodobné. Teď není vyloučeno, že Bennett zůstane v Boře nebo odjede do Deceuninck – Quick či do Dimension Data, kde je zas nejistá budoucnost 34letého britského sprintera Marka Cavendishe.

Zemětřesení v Movistaru?

Zakarin, který už byl třetí na Vueltě 2017 a letos na Giru vyhrál etapu na Lago Serrù, už podepsal polskému týmu CCC. Ten by prý chtěl i Poláka Michała Kwiatkowského z týmu Ineos, ale podle informovaného zdroje nemá v tuto chvíli dostatečný rozpočet.

Otazník visí nad obsazením Movistaru, kde sice zůstává stárnoucí 39letý Alejandro Valverde, ale odcházejí Landa s Quintanou. Hovoří se dokonce i o přestupu 26letého Richarda Carapaze z Ekvádoru, čerstvého vítěze Gira, do týmu Ineos. Šéf Movistaru Eusebio Unzué však bude chtít Carapaze podle posledních zpráv za každou cenu udržet a navíc k němu přivést i 24letého talentovaného Španěla Enrica Mase (loni druhý na Vueltě a na Tour de Suisse) z Deceunincku – Quick Step.

Určitou nejistotu budou prožívat i čeští jezdci Petr Vakoč (Deceuninck – Quick Step) a Jan Hirt (Astana), kterým shodně končí smlouvy. 26letý Vakoč se letos postupně vrací do závodního tempa – ale návrat do původní formy je složitý a dlouhý – uvidíme, jak se šéf stáje Lefevere nakonec rozhodne. To 28letý Hirt má zřejmě místo v Astaně zejména po výborném představení na Tour du Suisse jisté, ale nepředbíhejme.

(Visited 639 times, 1 visits today)