Případ zavlečení juniora na Krym míří do ztracena. Viníky čeká kázeňský trest

Policie do dnešního dne nedokázala sehnat Andreje Babiše juniora. Dodnes s ním ani nemluvila, byť si to on sám ještě loni v listopadu přál. Naděje, že se někdy podaří vyjasnit jeho pobyt na okupovaném Krymu v době vrcholící kauzy Čapí hnízdo, se tak rovná zázraku. Viníky přitom známe. A po dnešku i jejich trest. Podle dozorujícího státního zástupce se policisté, kteří bez dalšího odložili juniorovo oznámení o únosu, nedopustili ničeho nezákonného. Je tak na jejich nadřízeném, jaký kázeňský trest zvolí. Předkládáme vám rekonstrukci případu, kterou jsme přinesli v jarním vydání tištěného magazínu Neovlivní.cz.

Bylo 5. ledna 2018 a na kriminalistický ústav v Praze dorazil mail následujícího znění: „Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok. Můj otec potřeboval, abych zmizel po čas kauzy Čapí hnízdo.“

Andrej Babiš mladší na snímku, který vznikl v rámci Zvláštního vyšetřování novinářů Slonkové a Kubíka. Repro: Neo

Autorem mailu, který jako by odkazoval na gangsterské praktiky známé třeba z mečiarovské éry na Slovensku, byl Andrej Babiš mladší. Syn českého premiéra.

Volal o pomoc. V té době byl skutečně na území okupovaném Putinovou armádou, jak následně potvrdilo policejní vyšetřování, které jsme v magazínu Neovlivní.cz popsali přesně před rokem.

Jenže pomoci se junior nedočkal. Dva policisté z Prahy 1, kteří mail a s ním celý případ dostali na stůl, jej vyhodnotili jako neškodný a prověřování možného únosu odložili. A jejich šéf jim to posvětil.

„Získali jsme poznatky o možném trestném činu. Následným prošetřením těchto poznatků se žádné protiprávní jednání nepotvrdilo, a tudíž jsme v dané věci již dále jakkoli nekonali,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Problém byl, že nikdo z policistů s Andrejem Babišem mladším o jeho pobytu na Krymu nemluvil. Spis uzavřeli, aniž by premiérova syna vyslechli.

Případ se znovu otevřel po loňském odvysílání reportáže Zvláštní vyšetřování v Televizi Seznam, kde promluvil o únosu přímo Andrej Babiš mladší. Potvrdil informace z e-mailu a uvedl, že na Krym jej odvezl spolupracovník jeho otce, Rus Petr Protopopov.

„On zneužil toho, že můj otec chtěl, abych zmizel,“ řekl premiérův syn.

Závěry vyšetřování Generální inspekce bezpečnostních sborů směřovaly k tomu, že policisté tehdy před rokem a půl jednoznačně pochybili. „O tom už se debata v podstatě nevede. Jde jen o to, zda vyváznou s kázeňskými tresty, nebo budou rovnou obviněni,“ uvedl už v květnu vysoce důvěryhodný zdroj z bezpečnostních složek.

K tématu
» Policie ukončila vyšetřování Čapího hnízda, zkusí dostat premiéra před soud
» Únos juniora: Jak policie vyšetřovala e-mail premiérova syna z Ukrajiny
» Zlom: Syn Andreje Babiše promluvil

O osudu policistů teď rozhodl státní zástupce Ondřej Šťastný, který na vyšetřování ze strany GIBS dohlížel. „Ve věci jsem neshledal podezření ze spáchání žádného trestného činu ze strany policistů. Vyšlo však najevo, že dva příslušníci Policie ČR se svými pochybeními, která jsou celkově méně závažná, mohli dopustit kázeňského přestupku podle služebního zákona. K jeho projednání je příslušná Policie ČR,“ řekl Šťastný. Rozhodnutí o formě trestu je už v rukou policie a nebude k němu sdělovat další informace.

Šťastný si vyhradil právo rozhodnout ve věci sám, případně udělit Generální inspekci bezpečnostních sborů závazný pokyn. Inspekce totiž v minulosti bojovala právě s premiérem Andrejem Babišem, který minulé vedení v čele s Michalem Murínem nakonec z GIBS vystrnadil. Tím, že rozhodne sám, hodlá žalobce Šťastný zamezit spekulacím o zaujatosti inspekce. Verdikt by rád vynesl ještě před prázdninami.

Samotní policisté z odboru obecné kriminality v Praze 1, kterým hrozilo obvinění, odmítli k případu veřejně cokoli říkat. Na žádosti redakce o vyjádření ani jeden z nich nereagoval.

Jejich motivace tedy zůstává zatím veřejnosti utajená. Nevíme, zda práci jen „odflákli“. Nebo v jejich rozhodnutí sehrál roli fakt, že šlo o syna ministerského předsedy, který je ubezpečil, že jeho potomek je zcela v pořádku a o žádný únos nejde.

Jak ale říká někdejší policejní prezident Oldřich Tomášek, postup kriminalistů je jen těžko uvěřitelný. „A to říkám se zkušeností čtyřiceti let u policie, z toho dvacet na ‚vyšetřovačce‘. Normální je, že se takový člověk vyslechne, aby se nade vší pochybnost vědělo, jestli je, či není v pořádku. A pokud by byl v cizině, tak se nechá vyslechnout cestou právní pomoci. Ale bez toho, že s tím člověkem mluvíte, nemůžete takový případ uzavřít,“ říká Tomášek.

Už dnes je skoro jisté, že právě díky policistům z Prahy 1 se nikdy nepodaří vyšetřit druhá větev případu: tedy okolnosti pobytu premiérova syna na Krymu.

Podrobnosti o švýcarské lince případu najdete v červnovém tištěném magazínu Neovlivní.cz. Ještě nemáte své předplatné? Jak je získat, zjistíte tu.