Na Terezku výtahem. Výhled z rozhledny si vyzkouší i vozíčkáři

25. červen 2019 10:30

U rozhledny Terezka v Toulovcových Maštalích stojí výtah. Provozovatelé chtějí dát příležitost i těm, co by 112 schodů na vyhlídkovou plošinu nezvládli.

U paty věže parta řemeslníků sestavuje výtahovou konstrukci. Na červené kabině stojí Josef Čížek. „Bude to stoupat do výšky 25 metrů. Vodicí stožár bude ještě vyšší, stavíme ho po dílech, každý má metr a půl,“ popisuje pracovní postup. Nejsložitější je podle něj ukotvit výtah k samotné věži. Na několika místech bude připoutaný k dřevěné konstrukci.

Na rozhledně Terezka instalují na prázdniny výtah. Nahoru se tak dostanou třeba i vozíčkáři

Česko se řadí mezi rozhlednové velmoci. Na většinu vyhlídek se ale lidé s pohybovým hendikepem nedostanou. A to byl také hlavní důvod, proč postavit výtah. „Chceme zajistit přístup na věž úplně všem. Aby si výhled do krajiny užili i ti, pro které by to nebylo možné,“ vysvětluje ředitelka Sdružení obcí Toulovcovy Maštale Lucie Oherová.

Výtah uveze 400 kilo

Zatím to vypadá, že se nová služba bude líbit. „Máme zpětné vazby, lidé se ptají, jakou má výtah nosnost, jestli se tam třeba vejdou s elektrickým vozíkem, který váží 150 kilo,“ říká Lucie Oherová.

Vejdou se! Kabina bude mít nosnost 420 kilogramů. Poprvé bude v provozu v sobotu (29. 6.) dopoledne. Výtahová služba pak bude jezdit celé prázdniny.

autor: kop
Spustit audio

Související