Václav Králíček – Titanic (Nikdo nechtěl uvěřit)

Že je tragédie Titaniku stále živá, toho jsme svědkem pravidelně každý rok počátkem dubna. Najednou je v médiích probírána ze všech stran. Bohužel se s neuvěřitelnou urputností neustále vynořují různé rádoby šokující polopravdy, či dokonce vyslovené nepravdy. Od prvního vydání knihy uplynulo dlouhých sedm let a za tu dobu se podařilo snad některé omyly přece jen přivést na pravou míru. Jen díky pochopení nakladatelství se tak s nimi při vydání druhého, revidovaného vydání, můžete seznámit i vy. Ač si to pravděpodobně jen nezřetelně uvědomujeme, Titanic – to je především jedno velké selhání člověka v jeho samolibosti a touze po dokonalosti. A to bychom si měli neustále připomínat, to by mělo být mementem této knihy.

Titanic

Temná nedělní noc ze 14. na 15. dubna 1912 před sto lety se stala tragickou pro nejluxusnější parník všech dob postavený společností White Star Line. RMS Titanic se během necelých tří hodin po kolizi s ledovou horou potopil na své panenské plavbě a zároveň s ním zahynuly dvě třetiny všech lidí nacházejících se na palubě.

Kniha se zabývá nejen samotnou tragédií, ale podrobně i příčinami, které ji s největší pravděpodobností způsobily. Zároveň se daří ve světle nově objevených faktů vyvrátit některé hluboce zakořeněné mýty, neustále se opakující v souvislosti s potopením Titaniku.

Ať už jde o osud konstruktéra Andrewse, chování následně glorifikovaného kapitána Smithe v průběhu celé noci či o nešťastné povely prvního palubního důstojníka Murdocha. Stejně tak se pokouší zmapovat a vysvětlit události následující bezprostředně po kolizi. Velmi podrobně se také zabývá možnostmi záchrany cestujících a posádky. Překvapivě se tak při detailnějším rozboru faktů jeví i slavný pokyn »ženy a děti první«.

V Nakladatelství Epocha právě vychází 2. vydání Titaniku. Kniha je již k dostání na pultech knihkupectví a zároveň vychází jako e-kniha. Čtenáři si ji také mohou pořídit s 25 % slevou v e-shopu Nakladatelství Epocha.

E-shop: http://epocha.cz/detailknihy.php?id=950

E-kniha: https://www.palmknihy.cz/dejiny-fakta/titanic-185026

O autorovi:

Václav Králíček se narodil v roce 1960 a je novinář, autor literatury faktu, malíř a grafik. Mnoho let se věnuje tematice našeho c. a k. válečného námořnictva a historii lodí. Odtud pramení i jeho zájem o námořní bitvy. Zaujal už svou prvotinou, apokryfy Čertův tucet (2002). Svou lásku k maríně a odborné znalosti zúročil v řadě titulů faktografického žánru: Bůh stál při Anglii. Tažení velké Armady v roce 1588 (spoluautorství s Ivanem Brožem, 2010); Velký švindl. Krymská válka 1853–1855 (2015, 2018); Vzbouřenci a ztroskotanci. Drama Bounty a Pandory (2015); Lvi na vlnách. Anatomie námořních bojů Velké Británie s Francií v letech 1789–1794 v Atlantiku (2018). Ke stému výročí potopení zaoceánského parníku zpracoval monografii Titanic (2012), v níž shromáždil materiál a seznámil čtenáře s některými neznámými i opomíjenými skutečnostmi o plavbě, a především o průběhu a důvodech katastrofy slavného luxusního plavidla. Je také autorem obálek a stovek ilustrací pro knihy a časopisy.

Informace o knize:

Titul: Titanic

Podtitul: Nikdo nechtěl uvěřit

Autor: Václav Králíček

Ilustrace na obálce: V. K. Killer

Přebal: Lukáš Tuma

Grafická úprava: Josef Kroupa

Formát: vázaná s přebalem, 145 x 205 mm

2., revidované vydání

400 stran

Cena: 399,- Kč, E-kniha: 199,- Kč

Foto: Nakladatelství Epocha