Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

‚Bílý dům je mentálně retardovaný.‘ Íránský prezident Rúhání odsoudil nové americké sankce

Svět

  10:44
TEHERÁN - Íránský prezident Hasan Rúhání v úterý nové americké sankce proti Íránu nazval znakem zoufalství a Bílý dům označil za mentálně retardovaný. Informovala o tom agentura Reuters. Americký prezident Donald Trump v pondělí oznámil zavedení dalších protiíránských sankcí, které se týkají také íránského nejvyššího duchovního ajatolláha Alího Chameneího.

Íránský prezident Hassan Rúhání. foto: AP Photo

Podle agentury IRIB to v úterý íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf řekl, že Írán nikdy nebude usilovat o získání jaderné zbraně.

V projevu, který živě odvysílala íránská televize, Rúhání řekl, že sankce proti íránskému nejvyššímu duchovnímu selžou, jelikož nemá žádná aktiva v zahraničí. Zároveň Rúhání označil nejnovější americké sankce proti Íránu za znak zoufalství. „Činy Bílého domu znamenají, že je mentálně retardovaný,“ řekl íránský prezident. „Strategická trpělivost Íránu neznamená, že máme strach,“ doplnil.

Íránský velvyslanec Madžíd Tacht Ravančí označil sankce USA za hospodářský terorismus

Vztahy mezi USA a Íránem jsou na bodu mrazu od minulého roku, kdy Trump oznámil odstoupení Spojených států od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Uvalil zároveň na islámskou republiku nové sankce.

Nejnovější sankce oznámily USA v reakci na nedávné sestřelení amerického bezpilotního letounu nad Hormuzským průlivem. Teherán tvrdí, že stroj sestřelil poté, co pronikl do íránského vzdušného prostoru, což Washington popírá a trvá na tom, že incident se stal nad mezinárodními vodami.

Bolton: Možnost jednat s Washingtonem tu stále je

Írán má stále možnost jednat s Washingtonem o svém jaderném programu, a to navzdory novým sankcím. Prohlásil to v úterý bezpečnostní poradce amerického prezidenta John Bolton, který je nyní na návštěvě Izraele. 

USA podnikly kybernetický útok proti íránským zbrojním systémům v reakci na sestřelený dron

„Prezident (Trump) drží dveře otevřené pro opravdová jednání, která by kompletně a ověřitelně eliminovala íránský jaderný program, systémy balistických střel i zastavila podporu mezinárodního terorismu a další zákeřné chování,“ řekl Bolton v Jeruzalémě. „Jediné, co Írán musí udělat, je projít těmi otevřenými dveřmi,“ citovala ho agentura Reuters.

Bolton bývá označován za politického jestřába, což minulý týden uvedl také Trump. Podle amerických médií Bolton Trumpa nabádal k tvrdé vojenské odpovědi na sestřelení amerického dronu v Hormuzském průlivu. Trump nicméně později uvedl, že si úder na íránské cíle rozmyslel, jelikož by to podle odhadů stálo 150 životů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!