Ostrá slova mezi USA a Íránem. Bolton mluví o zákeřném chování, Rúhání označil Bílý dům za retardovaný

Írán má stále možnost jednat s Washingtonem o svém jaderném programu, a to navzdory novým sankcím. Prohlásil to v úterý bezpečnostní poradce amerického prezidenta John Bolton, který je na návštěvě Izraele. Později Bolton podle agentury AP řekl, že „všechny možnosti jsou na stole“, pokud Írán překročí limity pro obohacování uranu. Americký prezident Donald Trump v pondělí oznámil zavedení dalších protiíránských sankcí.

Tento článek je více než rok starý.

Jeruzalém (Aktualizováno: 13:51 25. 6. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton

Írán má stále možnost jednat s Washingtonem o svém jaderném programu, a to navzdory novým sankcím. Prohlásil to v úterý bezpečnostní poradce amerického prezidenta John Bolton (ilustrační snímek) | Foto: Kevin Lamarque | Zdroj: Reuters

„Prezident (Trump) drží dveře otevřené pro opravdová jednání, která by kompletně a ověřitelně eliminovala íránský jaderný program, systémy balistických střel i zastavila podporu mezinárodního terorismu a další zákeřné chování,“ řekl Bolton v Jeruzalémě.

Bezpečnostní analytik: Američanům se do otevřeného konfliktu s Íránem nechce

Číst článek

„Jediné, co Írán musí udělat, je projít těmi otevřenými dveřmi,“ citovala ho agentura Reuters.

Bolton bývá označován za politického jestřába, což minulý týden uvedl také Trump. Podle amerických médií Bolton Trumpa nabádal k tvrdé vojenské odpovědi na sestřelení amerického dronu v Hormuzském průlivu. Trump nicméně později uvedl, že si úder na íránské cíle rozmyslel, jelikož by to podle odhadů stálo 150 životů.

‚Bílý dům je retardovaný‘

Íránský prezident Hasan Rúhání v úterý nové americké sankce proti Íránu nazval znakem zoufalství a Bílý dům označil za mentálně retardovaný, informovala agentura Reuters.

V projevu, který živě odvysílala íránská televize, Rúhání řekl, že sankce proti íránskému nejvyššímu duchovnímu selžou, jelikož nemá žádná aktiva v zahraničí.

Zároveň Rúhání označil nejnovější americké sankce proti Íránu za znak zoufalství. „Činy Bílého domu znamenají, že je mentálně retardovaný,“ řekl íránský prezident. „Strategická trpělivost Íránu neznamená, že máme strach,“ doplnil.

Nové sankce

Vztahy mezi USA a Íránem jsou na bodu mrazu od minulého roku, kdy Trump oznámil odstoupení Spojených států od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Uvalil zároveň na islámskou republiku nové sankce.

Nejnovější sankce uvalily USA v reakci na nedávné sestřelení amerického bezpilotního letounu nad Hormuzským průlivem. Teherán tvrdí, že stroj sestřelil poté, co pronikl do íránského vzdušného prostoru, což Washington popírá a trvá na tom, že incident se stal nad mezinárodními vodami.

Jednání?

Bolton v úterý odpoledne také podle agentury Reuters prohlásil, že kampaň tlaku přivede Írán k jednacímu stolu.

Trump se pasuje do pozice silného vyjednavače, Írán ale k jednacímu stolu nedostane, míní politolog

Číst článek

„Buď to pochopí... nebo prostě ještě více posílíme kampaň maximálního tlaku,“ řekl Bolton po jednání se svými protějšky z Ruska a Izraele. „Myslím, že to bude kombinace sankcí a jiného tlaku, která přivede Írán ke stolu,“ dodal.

Podle brněnského politologa Vladimíra Bízika je nepravděpodobné, že by se Trumpovi podařilo dostat Írán k jednacímu stolu.

„Očekávat, že si Írán za jednací stůl sedne, je do značné míry naivní nebo troufalé, protože kultura Peršanů je velmi silně založena na hrdosti a neústupnosti. Američtí představitelé si často neuvědomují, že se baví s kulturou odlišnou, než je jejich. Takže nepovažuji za jisté, že by ani pod velkým tlakem a vyhrožováním ozbrojeným útokem Írán na rozhovory přistoupil,“ řekl v dřívějším rozhovoru pro iROZHLAS.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme