VIDEO: Švihák lázeňský provede návštěvníky nejslavnější érou Kyselky

  11:56
Už třetí tematická výstava v Mattoni Muzeu v Kyselce mapuje počátky slavné firmy a jejího zakladatele Heinricha Mattoniho. Nová expozice příznačně nazvaná Švihák lázeňský, která začíná v úterý, provede návštěvníky nejslavnější érou kyselských lázní v polovině 19. století.

„Chceme představit, jak vypadalo lázeňství v Kyselce. Jak fungovalo, jaké procedury místní lázně nabízely,“ uvedla autorka výstavy Veronika Kudláčková Psotková.

Kyselka, to byla v době největší slávy nejen pitná kúra, ale také vodoléčba či bahenní zábaly. Na šesti modelových situacích autorka lázeňského šviháka dokumentuje i za pomoci figurín oblečených do dobových kostýmů, jak asi mohla léčba u břehů Ohře vypadat.

„Kostýmy si i tentokrát vzala na starost výtvarnice Andrea Králová, autorka kostýmů ze seriálu Já Mattoni,“ upřesnila Kudláčková Psotková.

Autorka výstavy chce pomocí obrazových scénografií vytvořit atmosféru lázeňství v Kyselce. „Není to ale exaktní. Vycházela jsem z obdobných lázeňských provozů jinde,“ vysvětlila.

Výstavu Švihák lázeňský zpestřují i doprovodné interaktivní artefakty, rekvizity a především textový a obrazový průvodce jednotlivými procedurami. Díky tomu se podařilo ztvárnit například tehdejší elektroléčbu, vodoléčbu, pitnou kúru či netradiční inhalační terapii, kdy pacienti vdechovali vodní páry s vůní jehličí.

Součástí rozšířené expozice Mattoni Muzea v Kyselce je výstava prací dětí ze základních škol v regionu. Jde o výsledná díla soutěže Mattoniho lázně 1873. Vítězem této soutěže se stali osmáci Základní školy Konečná Karlovy Vary se svou 3D divadelní instalací. Zvláštní cenu poroty si pak odnesly děti z Bukovan za lázeňské koláže.

Podle Evy Novotné z kyselského muzea bylo cílem soutěže motivovat děti ke vzájemné spolupráci.

„Soudě podle odevzdaných prací se to povedlo,“ tvrdí Novotná. Do soutěže se přihlásilo sedm škol a o tom, kdo si odnese ceny, rozhodovala porota složená ze světově uznávané grafičky Míly Fürstové a výtvarnice Veroniky Kudláčkové Psotkové.

„Přestože jsme nakonec vybraly třídu, která společně vytvořila dílo, jež má z mnoha důvodů obdiv poroty, musím říct, že všichni účastníci mě osobně nadchli svým přístupem k této tvořivé výzvě,“ zhodnotila úroveň soutěžních děl Míla Fürstová.