Letní bylinkový rádce: K čemu skvěle chutná levandule, hluchavka nebo santolina

Letní bylinkový rádce: K čemu skvěle chutná levandule, hluchavka nebo santolina
Šikovné ruce umí vykouzlit ráj na talířiLevandulová bábovka

Budete potřebovat:

140 g cukru
 lžičky vanilky
1 lžičku sušené levandule
prášek do pečiva
3 vejce
125 g polohrubé mouky
3 lžíce mléka
cukrovou polevu
čerstvou levanduli

Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte rozpuštěné máslo, prosetou mouku s práškem do pečiva a vlažné mléko. Těsto dobře vyšlehejte a přidejte vanilku a lžičku sušené levandule. Nakonec přimíchejte sníh z bílků. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte na 180 °C asi 30 minut. Upečenou bábovku polijte cukrovou polevou a posypte čerstvou levandulí.Levandulová bábovka 

Co budete potřebovat:

300 g polohrubé mouky
250 g měkkého másla
250 g tvarohu
170 g cukru krupice
4 vejce
1/2 kypřícího prášku do pečiva
1x vanilinový cukr
hrst levandule (čerstvá nebo sušená)
moučkový cukr na posypání

Jak na to:

V prvním kroku utřeme změklé máslo s cukrem, přidáme žloutky a tvaroh. Následně doplníme mouku, vanilkový cukr, hrst levandule a na závěr sních z ušlehaných bílků.

Pokud bude levandulové pečení vaše premiérové, pak s levandulí trošu šetřete. Levandule je hodně aromatická a při prvním „chuťovém“ setkání by bábovka nemusela úplně zabodovat. Doporučuji najít své optimální množství, protože pokud se to přežene, pak bábovka může kvůli silné vůni připomínat třeba mýdlo.

Těsto dobře promícháme a nalijeme do máslem předem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Následně pomalu pečeme při teplotě 150°C po dobu přibližně 40 minut.Polévka s fialkami a pampeliškami

Budete potřebovat:

40 g másla
40 g hladké mouky
2,5 dl mléka
2 hrsti fialek a pampelišek
1, 25 l vody
1 žloutek
petrželovou nať
pažitku

Z másla a mouky si připravte světlou jíšku, kterou zalijte vodou a dohladka vymíchejte. Květy nakrájejte a chvíli poduste na másle. Pak polévku osolte, opepřete a vložte do ní opečené fialky a pampelišky. Podávejte zjemněnou žloutkem rozšlehaným v trošce mléka. Dozdobte petrželkou a pažitkou.+ 4 fotky+ 5 fotek

Bylinky a jedlé květy jsou trendem dnešní doby. Proto se stále častěji můžete setkat s tím, že v lepší restauraci dostanete na talíři levanduli, kuklík, nebo třeba květ orlíčku v kombinaci se pstruhem. Jaká květena se k jídlu hodí a jak může vypadat dokonale nastylovaný pestrobarevný talíř plný chuti a vůní?

Petra Járková
Petra Járková 25. 06. 2019 12:30

Jaké bylinky se nejčastěji používají v tzv. art gastronomii? Vedle oblíbených bylinek, jako jsou levandule, rozmarýn, tymián, šalvěj, máta, meduňka či řebříček lze použít také řadu méně známých či téměř neznámých květů a bylin. Vedle působivého kuklíku či drobného ptačince se na talířích objevuje rozkošný květ orlíčku v kombinaci se pstruhem a šafránem či barevná kráska jménem kostmatec.

Nejzajímavější rostlinou, která se na talířích v luxusních restauracích objevuje, je santolina, svatá bylina ze Středomoří, která překvapí svou svěží vůní i zajímavou chutí. Ta se hodí nejen k rybám, ale také k tučnějším surovinám. Šéfkuchař Tomáš Horák ji přidává k foie gras a makadamovým ořechům.

Šéfkuchaři oblíbená je také slavná „hluchavka“ s názvem šanta kočičí. Vysoká trvalka má krásné modrofialové kvítky a úchvatně voní, což magicky přitahuje právě kočky. A právě její podmanivá vůně a chuť s nádechem citronu a máty skvěle osvěží lososa s avokádem a červenou řepou.

MÁTE CHUŤ NA LEVANDULOVOU BÁBOVKU? PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA RECEPTY PLNÉ NETRADIČNÍCH BYLINEK A KVĚTŮ!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články