Hlavní obsah

„Otec chtěl, abych zmizel.“ Ve vyšetřování cesty Babišova syna na Krym se čeká „jen“ na odpověď ze Švýcarska

V jaké fázi je vyšetřování případu Andreje Babiše juniora?Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Svědectví syna českého premiéra Andreje Babiše, které přinesla loni v listopadu Televize Seznam, rozjelo policejní akci. Státní zástupce Jan Lelek nyní potvrdil, že policie udělala všechny úkony, které na českém území udělat mohla.

Článek

„V této věci probíhá prověřování, tedy fáze trestního řízení před zahájením trestního stíhání. Prověřování není skončeno. Čekáme na vyřízení žádosti o právní pomoc, která byla zaslána do Švýcarska. Jde o zásadní úkon, bez kterého nelze v prověřování pokračovat,“ uvedl v úterý dopoledne Jan Lelek.

Ve Švýcarsku má Babišův syn z prvního manželství trvalý pobyt, proto česká policie požádala švýcarské kolegy o vyslechnutí Babiše mladšího – právě ve věci, o níž premiérův syn mluvil loni v listopadu v reportáži Televize Seznam.

„Můj otec chtěl, abych zmizel – kvůli stíhání v kauze Čapí hnízdo. Tak jsem se ocitl na Krymu a na Ukrajině,“ uvedl tehdy Babiš mladší. Z České republiky jej na podzim 2017, těsně poté, co policie začala stíhat Babiše i jeho rodinné příslušníky zatažené do dotační kauzy Čapího hnízda, odvezl řidič Agrofertu Petr Protopopov.

Žalobce: Odpověď může trvat roky

Ten, stejně jako premiér Babiš, po odvysílání reportáže Seznamu potvrdil, že syn odjel na Krym, ale bylo to prý dobrovolně a mělo to prospět jeho psychickému stavu (premiér Babiš uvádí, že jeho syn trpí schizofrenií).

Ačkoliv Babišův syn, žijící v Ženevě, loni v listopadu prostřednictvím reportérů Televize Seznam vzkázal české policii, že chce vypovídat, po návštěvě otce se nadobro odmlčel. Přestal komunikovat s reportéry a s policií kontakt nenavázal.

I proto se nyní čeká na oficiální pomoc švýcarských úřadů.

„Jediné, co je v té věci potřeba vyřídit, aby bylo rozhodnuto, je právní pomoc,“ říká státní zástupce Jan Lelek. „Nebudu spekulovat, co by se mohlo stát, pokud by švýcarská strana naší žádosti nevyhověla. Vyčkáme odpovědi.“

Švýcaři nejsou vázáni žádným termínem, dokdy by měli odpovědět. Švýcarsko ale podle Lelka obecně v rámci mezinárodní právní pomoci spolupracuje: „Nicméně doba vyřízení ze strany švýcarských orgánů může být měsíce nebo i roky. Nejedná se o nic nestandardního.“

Teoreticky se tedy může stát, že výsledek vyšetřování případu zavlečení Babišova syna na Krym může přijít až v řádu několika let. A navíc vše bude záležet na tom, bude-li chtít Babiš junior vypovídat, respektive budou-li Švýcaři chtít české policii pomoci.

Zásadní chyba dvou policistů

Případ nesmírně zkomplikoval postup dvou policistů, kteří loni v lednu obdrželi e-mail, který Andrej Babiš mladší zaslal z Ukrajiny.

„Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok. Můj otec potřeboval, abych zmizel po čas kauzy Čapí hnízdo,“ stálo v e-mailu Babiše mladšího české policii.

Policie se s tím tehdy vypořádala velmi rychle. Pozvala si na výslech juniorova „pečovatele“, řidiče Agrofertu Petra Protopopova, ten řekl, že se žádný únos nestal, a aniž by mluvila s Andrejem Babišem mladším, věc odložila.

Protopopov přitom loni v listopadu, po zveřejnění reportáže Seznamu, popsal situaci, v níž Babiš mladší e-mail z Ukrajiny posílal: s juniorem se tehdy pohádali a Protopopov ho na Ukrajině nechal samotného a odjel do Prahy. Vrátil se pro něj až ve chvíli, kdy policie začala zkoumat obdržený e-mail. Protopopov pro Babiše mladšího dojel na Ukrajinu, následně jej předal matce Beatrice Babišové (premiérově první ženě) a ta jej odvezla do Ženevy, kde má sama trvalý pobyt.

V reportáži Seznamu Andrej Babiš mladší potvrdil, že má z Protopopova dodnes velký strach.

Babiš si se synem zahrál šachy, syn se odmlčel

Babiš mladší se nadobro odmlčel poté, co jej v listopadu, pět dní po odvysílání reportáže Seznamu, v Ženevě navštívil otec, který mu chtěl situaci vysvětlit.

V televizi Nova se následně zmínil, že si se synem zahrál šachy a že je syn bohužel nadále přesvědčen o tom, že byl na Krymu nedobrovolně. Syn pak přestal komunikovat jak s reportéry Seznamu, tak i s kýmkoli dalším.

I proto je nyní česká policie závislá na tom, jak s žádostí o pomoc naloží švýcarské úřady. Podle běžných pravidel při vyřizování mezinárodních žádostí o právní pomoc ale nelze vyloučit ani situaci, že Švýcaři žádosti nevyhoví. Vždy se totiž mimo jiné posuzuje i to, zda žádost může narušit mezistátní vztahy neboli v čím zájmu je, aby Babiš junior v této věci vypovídal.

Seznamu totiž řekl, že u projektu Čapí hnízdo, v němž je český premiér se svými rodinnými příslušníky stíhán kvůli možnému dotačnímu podvodu, podepsal nějaké papíry, ale netušil jaké. Jinými slovy: mohl zde sehrát roli takzvaného bílého koně. To by odporovalo teorii, kterou předkládá český premiér: že totiž celý projekt vymyslely jeho děti a ty mohly o dotaci pro malé podniky žádat.

Případ Čapího hnízda uzavřel policejní komisař Pavel Nevtípil koncem března a s návrhem na podání obžaloby na premiéra Babiše a další obviněné jej předal státnímu zástupci Jaroslavu Šarochovi. Den poté premiér Babiš rozhodl o výměně ministra spravedlnosti – Jana Kněžínka vystřídala Marie Benešová, která hájí Babišovu teorii možnosti trestního stíhání na objednávku, a dokonce jako poslankyně hlasovala proti Babišovu vydání k trestnímu stíhání.

Tato vládní výměna vyvolala vlnu masových protestů, které zatím vyvrcholily v neděli na demonstraci v Praze na Letné, kam přišlo více než 280 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované