InfoDnes.cz » Zpravodajství » Krimi

Brněnští strážníci obcházejí parkoviště a varují: v zavřeném autě jde dětem i psům o život

25.06.2019
Rodiče malých dětí a majitele domácích zvířat oslovují v těchto dnech na parkovištích brněnští strážníci s velmi vážně míněným varováním. Nikdy nenechávejte dítě ani zvíře osamoceně v autě, upozorňují letáky městské policie.
Foto: Městská policie Brno
Hlídky během letních měsíců umísťují tato sdělení za stěrače, aby upozornily na riziko rychlého přehřátí organismu, které může mít fatální následky. Děti nemají vyvinutou schopnost termoregulace a během několika minut jim hrozí celkový tělesný kolaps.

Podmínky v zavřeném vozidle mohou být bez nadsázky smrtící. Už během několika minut může teplota vyšplhat o desítky stupňů. Na přímém slunci je nárůst ještě mnohem strmější.

"Po celé léto se budou hlídky zaměřovat například na parkoviště u obchodních center, kde někdy rodiče zanechávají děti v autě v domnění, že si zajdou rychle nakoupit a nic hrozného se neděje. Naše zkušenosti však potvrzují pravý opak. Každá minuta v zavřeném autě je kritická a lidé mají často silně zkreslenou představu o tom, kolik času v prodejně strávili," upozorňuje Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno.

Nepřímo tím odkazuje i na loňský případ, kdy brněnští strážníci zachránili z auta netečnou holčičku, jejíž otec nesprávně tvrdil, že se s manželkou vzdálil jen na pět minut.

Ze strany městské policie rozhodně nejde o jednorázovou akci. "Problém si zaslouží dlouhodobou osvětu. Informovat budeme celé léto, a nejen letos. Plánujeme oslovit i obchodní centra a nabídnout jim spolupráci. Letáky budeme během své další činnosti roznášet také v brněnských rekreačních oblastech i na jiných místech," upozornil Luboš Oprchal.

Výrazné kontrastní letáky mají na lícové straně velký nápis "varování" a dominuje na nich znak městské policie. Některé řidiče mohou zpočátku polekat, že porušili dopravní předpisy. Uklidní je ovšem rubová strana s preventivními informacemi. Nápadně křiklavé zpracování je záměrné, aby na první pohled upoutalo pozornost motoristů.

"Podobně jako děti jsou v nebezpečí i psi a některá další zvířata. Psi se potí pouze tlapkami a ochlazují se jazykem. Zavřené auto je pro ně smrtící pastí. Přehřátí přichází bleskově a zvíře může uhynout po zdánlivě zanedbatelném čase stráveném ve vozidle," zdůrazňuje Zdeněk Reichenauer, strážník z jednotky psovodů Městské policie Brno.

Autor: Městská policie Brno

Další články z rubriky Krimi

Internetoví podvodníci využili fotografie prezidenta Pavla a z důvěřivé ženy vylákali 1,2 milionu korun

JIČÍNSKO - Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality z Územního odboru Jičín se mimo jiné zabývají případem podvodu, kdy dosud neznámý pachatel vylákal z 62leté ženy 1,2 milionu ...

V Horním Růžodole zasahovali hasiči u požáru opuštěné budovy

Liberečtí profesionální hasiči v noci na čtvrtek 25. dubna 2024 zasahovali u požáru opuštěné budovy v Horním Růžodole v Liberci. ...

Cizinec při dopravní kontrole předložil padělaný řidičský průkaz

České Budějovice - Policisté z oddělení hlídkové služby České Budějovice v úterý 23. dubna 2024 dopoledne zastavili při běžné dopravní kontrole na čes ...

Povedená dvojice odcizila v Karlových Varech několik jízdních kol, nyní jim hrozí až pětileté vězení

Karlovarští kriminalisté zahájili trestní stíhání dvou mužů z Karlovarska ve věku 44 a 50 let, které obvinili ze spáchání přečinů krádeže a poškození ...

Celníci Jihomoravského kraje nedají nelegálním hernám vydechnout

Dvě nelegální herny ve dvou dnech zkontrolovali jihomoravští celníci v Brně. Vrátili se tam opakovaně a zadrželi devět "výherních automatů". ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »